Typ om te zoeken

Facility HR In the spotlight Woonzorgcentra

Het keukenteam doet er alles aan om van wzc Zuiderlicht een thuis te maken

Delen

Zuiderlicht opende twee jaar geleden de deuren. Het is het vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent. Naast kleinschalige leefgroepen trekt Zuiderlicht resoluut de kaart van nieuwe methodes en technieken, met activiteiten aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de bewoners. Voor alles is er plaats: beweging, lezen, tuinieren en… koken! 

We willen de aangepaste zorg bieden, maar er ook voor zorgen dat onze bewoners langer actief blijven”, vertelt Steve Sercu, directeur van ZuiderlichtDaarom werken we niet alleen met een centrale keuken en een cafetaria, maar heeft elke leefgroep tevens een eigen, compleet ingerichte keuken. Deze is geïntegreerd in een gezellige leefruimte, waar bewoners net zoals thuis samen kunnen tafelen. 

Cateren voor verschillende doelgroepen 

Zuiderlicht biedt gespecialiseerde zorg aan vier doelgroepenhulpbehoevende 65-plussers met zowel een lichamelijke als psychische kwetsbaarheidpersonen met dementie, met jongdementie en 45-plussers met een verstandelijke beperking. “Onze visie is dat we zo veel mogelijk gaan voor gezonde en gevarieerde voeding, rekening houdend met bewoners hun wensen en behoeften. Elke dag kreeft eten, gaat niet lukken. Maar seizoensgebonden gerechten met veel groenten en fruit staan altijd op het menu. OCMW Gent werkt samen met Sodexo. “Onze keuken blijft onze keuken: die van onze twee koks, twee hulpkoks en vijf voltijdsequivalente keukenmedewerkers. Maar met een partner als Sodexo halen we wel veel expertise in huisVoor de aankoop, het beheer en de productie, maar ook voor het samenstellen van menu’s voor mensen met slikproblemen, allergieën, mensen die antipsychotica nemen, dreigende ondervoeding, etc. En omdat ze zo’n grote speler zijn, kunnen we ook voldoende variatie bieden, terwijl de foodkost toch beheersbaar blijft. 

De kunst van het ontkoppeld koken 

Het centrum werkt met ontkoppeld kokenDit heeft veel voordelen ten aanzien van kwaliteitsgarantie en voedselveiligheid. Maar het belangrijkste aspect, is dat we een huiskamereffect kunnen creëren. Het eten wordt in regenereerwagens naar de afdelingen gebracht, waar we het afwerken en serveren. Je eet immers ook met je ogen en je neus.” Nog een pluim voor de centrale keuken? “De 97/100 die we scoorden op het laatste voedselinspectierapport!” 

Het meest uitdagende is volgens Steve Sercu het sociale gebeuren. Mensen eten zoals thuis: wat ze willen, wanneer ze willen en met wie. We proberen er altijd iets gezelligs van te maken en doen geregeld iets speciaal, zoals een Turkse ontbijt, pannenkoeken bakken voor Lichtmissamen soep of dessert maken, een verrassing voor de jarige… Het zijn kleine dingen, die zorgen voor meer sfeer en interactie. Vergeet niet: voor veel bewoners is samen eten het hoogtepunt van de dag.” 

Actief ouder worden 

Bewoners worden altijd gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Het geeft zin aan de dag en helpt mensen om hun identiteit te bewarenIs er wel hulp nodig, dan bieden we die uiteraardIedereen op de afdeling kan helpen met het maaltijdgebeuren, wij werken functie-overschrijdend. Daarnaast kunnen we rekenen op een 50-tal vrijwilligers. Dat is fijn, zeker als iemand wat extra aandacht vraagt. Met een van de bewoners met dreigende ondervoeding eet van de medewerkers geregeld samen een wat calorierijker ontbijt – een lekkere boterkoek bijvoorbeeld, als aanvulling op de bijvoeding. 

Geef een reactie