Typ om te zoeken

ICT

‘HIPS’ project AZ Maria Middelares bekroond award

Delen

Op donderdag 2 juni 2016 werd tijdens de zesde editie van de Agoria e-Health Awards in het Koloniënpaleis in Tervuren het ‘HIPS’ project van AZ Maria Middelares bekroond als het ‘beste ICT-project dat de kwaliteitssystemen verbetert en de processen optimaliseert’.

Gedurende het project van twee jaar ontwikkelde het consortium van de ziekenhuizen AZ Maria Middelares (Gent) en AZ Nikolaas (Sint-Niklaas), Vlaamse bedrijven (Amaron, Aucxis en H.Essers) en academische partners (IBCN-UGent, CSI-UGent, SMIT-VUB) een methodologie om de informatiestromen en middelen in een ziekenhuis (medewerkers, infrastructuur en materiaal) beter af te stemmen op het zorgtraject van patiënten.

Als concrete toepassing voor de processen in het domein van heupchirurgie, werd de introductie onderzocht van technologische innovaties, zoals RFID-tags en visuele herkenningstechnologie, om het verbruik van medisch materiaal tijdens een ingreep op een semi-automatische manier te registreren. Op deze manier wordt traceerbaarheid en herbevoorrading van medische goederen in het operatiekwartier geoptimaliseerd en kunnen zorginstellingen tot 30% van de bevoorradingskosten besparen.

“Via dit onderzoeksproject hebben we betere inzichten gekregen in de technologische mogelijkheden om de het stockbeheer en de interne bevoorrading efficiënter te kunnen organiseren.”, licht Elisabeth Reusens, stafmedewerker algemene directie, toe. “De ontwikkelde methodologie zullen we ook elders in het ziekenhuis kunnen toepassen om het proces van verbruiksgoederen in andere activiteitsgebieden te optimaliseren.”

Het project ‘HIPS’ werd geselecteerd uit de 4 genomineerden omwille van de bijdrage tot administratieve vereenvoudiging en een betere, veiligere zorg. Bovendien wordt in ‘HIPS’ innovatie en een goede samenwerking tussen industrie en zorgactoren centraal geplaatst. Het HIPS-project werd gecofinancierd door iMinds en kreeg projectondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van