Typ om te zoeken

ICT

HPV-test op eerste fractie urine blijkt even gevoelig als HPV-test op uitstrijkje

Delen

Novosanis, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, en DDL Diagnostic Laboratory hebben onderzoek verricht naar de detectie van het humaan papillomavirus (HPV) in een eerste fractie urine. Het onderzoek toonde aan dat de gevoeligheid van de HPV-test in de eerste fractie urine vergelijkbaar was met de gevoeligheid van de HPV-test in een doktersuitstrijkje en een (zelfgenomen) cervico-vaginaal staal. De HPV types die werden gevonden in de drie staaltypes kwamen sterk overeen. De resultaten van het onderzoek werden afgelopen week op het ECCMID 2016 Congres (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases) in Amsterdam bekend gemaakt.

In bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zal de optie om thuis zelf een staal af te nemen mogelijk een verschil maken voor vrouwen die niet deelnemen. Momenteel neemt 1 op 4 van de vrouwen in België en Nederland niet deel aan het bevolkingsonderzoek.

De recente resultaten van Novosanis en DDL Diagnostic Laboratory tonen een vergelijkbare gevoeligheid van de HPV-test in een eerste fractie urinestaal genomen door vrouwen thuis met een Colli-Pee, het uitstrijkje genomen door een arts en een zelfgenomen cervico-vaginaal staal. In de geteste populatie werden alle ernstige voorloper stadia van baarmoederhalskanker (CIN3+ laesies) in alle drie de staaltypes opgespoord met de HPV test. Er was geen verschil tussen de eerste fractie urinestalen genomen in de ochtend en later in de namiddag.

Annemiek Leeman, DDL Diagnostic Laboratory, reageert: “HPV-detectie in eerste fractie urine van de ochtend of namiddag is haalbaar. Onder een groep vrouwen die in de Novosanis-DDL studie zijn geïncludeerd na een afwijkend uitstrijkje bleek de gevoeligheid voor de opsporing van HPV in vrouwen met pre-kanker laesies die opvolging nodig hebben vergelijkbaar te zijn met die van een uitstrijkje genomen door de arts en een door de vrouw zelf afgenomen uitstrijkje met een borstel. Het gebruik van Colli-Pee maakt het erg gemakkelijk om de relevante eerste fractie urine gestandaardiseerd met bewaarbuffer op te vangen.”

“Deze eerste resultaten zijn erg belangrijk voor Novosanis, aangezien ze aantonen dat een HPV-test op een gestandaardiseerd eerste fractie urinestaal dezelfde resultaten geeft als een HPV-test op een uitstrijkje genomen door de arts. We hopen dat in de nabije toekomst door een dergelijke niet-invasieve staalname vrouwen kunnen worden bereikt die momenteel niet deelnemen aan de screeningsprogramma’s.” zegt Vanessa Vankerckhoven, CEO Novosanis.

De presentatie over de recente resultaten vond plaats tijdens ECCMID 2016 in Amsterdam, Nederland, van 9 tem 12 April 2016.

Bron: FlandersBio  / Eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van