Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

In de medische wereld is hygiëne van het grootste belang

Delen

Voor de kamers is gekozen voor de BIOSAFE wastafelmengkraan. Deze mengkranen met gladde binnenkant worden gekenmerkt door de afwezigheid van een uitloop. © Marc Sourbron
 

Het nieuwe ziekenhuis Clinique du MontLégia telt meer dan 800 bedden en werd ontworpen door Assar Architecten in samenwerking met Artau Architecturen. De studie van speciale technieken werd uitgevoerd door het adviesbureau Tractebel Engineering, terwijl de bedrijven Cegelec en Danneels de sanitaire installatie verzekerden. Op advies van ziekenhuisarchitect Alwin Fable vertrouwden de opdrachtgever, het ontwerpbureau en de installateurs op Delabie voor de kranen, de roestvrijstalen sanitaire toestellen en de grepen en steunen.

HYGIËNE, EEN ESSENTIEEL ELEMENT

Voor Alwin Fable is hygiëne cruciaal in een ziekenhuis. ”Als ziekenhuisontwerpers hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om hygiëne. De eerste uitdaging is aan het medische aspect te beantwoorden. Daarnaast is er het comfort van de patiënt, de naleving van een groot aantal normen en de hygiëne. Onze bijdrage is om dit alles te combineren, om een plek te creëren die prettig is om te verblijven voor de patiënt en die comfort biedt voor het personeel.”

Fable legt verder uit: ”Net als de opdrachtgever, vind ik het als ziekenhuisarchitect heel belangrijk dat de kranen zijn aangepast aan hun functie. Delabie staat bekend om de kwaliteit van de kranen. De lichamen met gladde binnenkant, kenmerkend voor het merk, helpen actief bacteriën te bestrijden”. Thomas Bottemanne, Business Development Manager bij Delabie, bevestigt: ”Hygiëne

is een belangrijk aspect in de ziekenhuisomgeving. Met onze verschillende producten kunnen we voldoen aan de initiële eisen van de klant: kranen bieden die helpen in de strijd tegen bacteriegroei, zowel in het netwerk alsook in de kraan zelf.”

ALLE OPLOSSINGEN ONDER ÉÉN MERK

In MontLégia heeft Delabie, naast beugels, opklapbare grepen en douchemengkranen, voornamelijk grote hoeveelheden van vier soorten kranen geleverd. Dit
zijn: BIOSAFE wastafelmengkranen voor de kamers, TEMPOSOFT zelfsluitende kranen voor het publiek sanitair en TEMPOMATIC MIX 4 en BINOPTIC MIX elektronische mengkranen om de roestvrijstalen medische scrubs uit te rusten die zich tussen de operatiekamers bevinden.

”Voor de medische scrubs hebben we voor deze elektronische kranen gekozen omdat de detectie zich aan het uiteinde van de uitloop bevindt en niet op de muur”, zegt Fable. Bovendien bieden de elektronische kranen naast de 90% waterbesparing nog een ander waardevol voordeel. Ze zijn eveneens uitgerust met een periodieke spoeling: als de kraan gedurende 24 uur niet wordt gebruikt, treedt een automatische spoeling van een minuut in werking. Zo wordt stilstaand water in het leidingwerk, en dus ook bacteriegroei voorkomen.

Bottemanne concludeert: ”In een ziekenhuis van deze omvang kan de keuze van een kraan slechts een klein detail lijken. De kraan kan echter een reden tot bezorgdheid worden wanneer er sprake is van bacteriegroei en overdracht van ziektekiemen. Het is daarom toch de moeite waard om er bijzondere aandacht aan te besteden”.

Geef een reactie