Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Iridium Kankernetwerk versterkt met UZA

Delen

Kanker is in België voor bepaalde leeftijdsgroepen de belangrijkste doodsoorzaak. Bovendien wordt verwacht dat het aantal kankerdiagnoses door de veroudering van de bevolking in de toekomst nog zal stijgen. Met de toetreding tot het Iridium Kankernetwerk engageert het UZA zich om, samen met de huidige leden van het netwerk, de patiënt op een gepersonaliseerde manier en multidisciplinair op te volgen. Het voordeel voor de patiënt is dat hij een behandelplan voorgesteld krijgt dat het resultaat is van overleg tussen de beste experten van de zes ziekenhuizen. Via deze bundeling van kennis is het mogelijk om iedere patiënt plaatselijk een hoog kwalitatieve oncologische behandeling aan te bieden.
Zeldzame kankers: kennis delen door tele-overleg
Ook voor zeldzame kankers is er steeds een ruime ervaring en medische expertise binnen het netwerk. Zo zijn er 4 pathologiegroepen opgericht. In de pathologiegroep hersentumoren wordt bijvoorbeeld een eerste teleconferentie georganiseerd tussen de experten van de zes verschillende ziekenhuizen over het beste behandelplan voor elke patiënt. Concreet organiseerde AZ Nikolaas in Sint-Niklaas op 16 december 2014 het eerste tele-overleg over concrete patiënten met complexe hersentumoren. Via dit overleg is het mogelijk om iedere patiënt plaatselijk een hoog kwalitatieve oncologische behandeling aan te bieden.
Radiotherapie: een continue behandeling op verschillende locaties
Ongeveer de helft van de patiënten met kanker ondergaat een behandeling met radiotherapie. Patiënten kunnen nu, dankzij de bundeling van de expertise in het Iridium Kankernetwerk, op meerdere plaatsen terecht: GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus (moedercentrum), AZ Nikolaas en AZ Klina. Hetzelfde radiotherapieteam staat in voor de behandeling op de diverse sites. Patiënten kunnen dus in hun eigen omgeving met de nieuwste technologie meer en sneller behandeld worden.
Het Iridium Kankernetwerk: het grootste medisch wetenschappelijke kankernetwerk van België
De vzw Iridium Kankernetwerk werd in 2006 opgericht. Het is een samenwerking tussen de ziekenhuizen van GZA (Wilrijk, Antwerpen, Mortsel), AZ Klina (Brasschaat), AZ Nikolaas (Sint-Niklaas), AZ Monica (Antwerpen, Deurne), AZ Sint-Jozef (Malle) en nu ook het UZA. Deze associatie verenigt de medische disciplines radiotherapie, medische oncologie, en hematologie van de verschillende ziekenhuizen. Via een samenwerking met de Universiteit Antwerpen werd ook het translationeel onderzoek (voor het eerst uittesten van nieuwe medicatie op patiënten) en klinisch onderzoek in de samenwerking ondergebracht. Dat geeft meer kansen op genezing. Kennis wordt gedeeld tussen wetenschappers en gespecialiseerde artsen om onze patiënten de best mogelijke overlevingskansen te kunnen garanderen.

Tags:

Geef een reactie