Typ om te zoeken

Facility

Video: Beste Grootkeukenkok van België

Delen
‘Hondshaai met pistousaus en zoetzure tomaatjes afgewerkt met saffraanmayonaise’ gevolgd door een ‘envelop van gevogelte met mozzarella, pesto, gandaham en seizoensgroentjes’ en afgerond met een ‘wentelteefje met appeltjes, speculoos, koude sabayon en brunoise van appel’. Een feestelijke en fel gesmaakte maaltijd waarmee Jurgen De Vriese, keukenchef van het Woonzorgcentrum Ave Maria in Sleidinge, zich de titel van ‘Beste Grootkeukenkok van België 2015-2016’ toeëigende tijdens de gelijknamige vakwedstrijd op Horeca Expo.
De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks (VVG) organiseerde tijdens Horeca Expo in Gent zijn tweejaarlijkse vakwedstrijd “Beste Grootkeukenkok van België 2015-2016”. Na een eerste selectie door een leesjury, die de ingezonden menu’s en recepten evalueerden, werden vijf grootkeukenchefs geselecteerd voor de finale. De uitdaging die hen door VVG werd opgelegd was niet min. Zo moesten zij nieuwe en originele feestgerechten creëren, nieuwe en alternatieve bereidingsprocedés stimuleren evenals de aandacht vestigen op kwaliteit en hygiëne. Omdat België steeds meer, ook internationaal, wordt geprezen als een bestemming waar het lekker tafelen is, werd van de koks ook verwacht dat zij zouden bijdragen tot het imago van België als culinaire draaischijf in Europa. Bovendien moesten zij zorgen voor een algemene opwaardering van de cateringsector en het beroep van grootkeukenkok in het algemeen. De opdracht luidde om een feestmenu samen te stellen met een voorgerecht op basis van hondshaai, een hoofdgerecht bestaande uit een warme bereiding met gevogelte en een nagerecht op basis van sabayon.
 

De grootste uitdaging bestond er ongetwijfeld in om meesterlijk vakmanschap te tonen rekening houden met een budgetbeperking van hooguit 7 euro per persoon aan voedingskosten. Terwijl een keukenjury de kookactiviteiten en de gerechten eerder technisch beoordeelde, evalueerde een tafeljury de geserveerde pareltjes naar smaak, presentatie en authenticiteit.

Smullen maar

Na een boeiende finale werd Jurgen De Vriese, keukenchef van het Woonzorgcentrum Ave Maria in Sleidinge, uitgeroepen tot ‘Beste Grootkeukenkok van België 2015-2016’. Hij zegevierde met ‘hondshaai met pistousaus en zoetzure tomaatjes afgewerkt met saffraanmayonaise’ gevolgd door een ‘envelop van gevogelte met mozzarella, pesto, gandaham en seizoensgroentjes’ en afgerond met een ‘wentelteefje met appeltjes, speculoos, koude sabayon en brunoise van appel’.
De tweede plaats werd behaald door Bart Denys van Huize Zonnelied in Ieper. Hij serveerde ‘hondshaai op zijn mooist’, ‘Ieperse gerookte kip met toverkol’ en ‘koude sabayon met peer, Belgische bosbessen en Kwaremont’.
Derde werd Pascal Feith van Chrystal Food uit Jette. Hij bereidde ‘soufflé van hondshaai met koreander, prei en brunoise van paprika’, ‘kippenborst gevuld met spruitjes witloof met geuze en fijne groenten’ en ‘sinaas, peer met vier kruiden en sabayon van amaretto’.
Ex aequo vierde werden Koen Philips van Unie-k Ons Erf uit Sint-Michiels-Brugge en Kristof De Croock van OCMW-Centrale Keuken Ruddersstove in Brugge. Bij Koen Philips bestond het menu uit ‘gebakken hondshaai, risotto van tarwe en Oud Brugge kaas’, ‘parelhoen op twee wijzen met crème van aardappel en kervel, compote van witloof en ui’ en ‘gepocheerd peertje, hoorntje met speculoos, sabayon van Irish coffee’.
Kristof De Croock pakte ten slotte uit met ‘rollade van hondshaai omring met Breydelspek en Chinese kool op een bedje van gemarineerde rode biet en afgewerkt met een zalfje van koolrabi’, ‘Belgische maïskipfilet met boschampignons, sausje van Karmeliet, krokant groentenmandje en gegratineerde polder-aardappel’ en een ‘sabayon van vleesappelsien en roze pompelmoes’.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie