Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Katheters autosondage

Delen

Door Karin Elen (UZ Leuven)

 
Intermittent katheteriseren  is sinds oudsher een  methode om de blaas kunstmatig te ledigen. In de jaren ’80 bewaarden we de sondes in alcohol 70% en werden ze een week gebruikt, halfweg de jaren ’90 werden de sondes 10 minuten ontsmet in alcohol 70 % omdat ze anders te hard werden en daarna droog bewaard. Het waren droge PVC sondes en om ze makkelijker in te brengen werd een gel of olie gebruikt.
 
Vele mensen gebruiken nog steeds droge PVC sonde, maar dit is voorbijgestreefd door de nieuwe generatie sondes die nu in omloop zijn.  Echter voelen sommige mensen zich hier goed mee omdat ze de techniek zo hebben aangeleerd, anderen zijn vaak  niet op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen.
 
Vaak bestelden patiënten hun product bij de apotheek en bleef het bij hetzelfde voorschrift.
 
De laatste jaren  werken ze in het ziekenhuis vaak samen met medische bedrijven , verbonden aan een apotheek omwille van steriel materiaal , die gespecialiseerd zijn in  deze materialen.  Ze bieden een compleet gamma aan van merken en hun dienstverlening is gebaseerd op vakkundigheid, beschikbaarheid en thuislevering. Zij regelen eveneens het ‘papierwerk’ bij de mutualiteit, wat voor de patiënt toch wel een hele ontlasting is.
 
Bij het aanleren van de techniek krijgt de patiënt een  formulier mee van eerste kennisgeving, voorgeschreven door uroloog, neuroloog of arts van revalidatie centrum,  welk een aanvraag tot goedkeuring is voor de adviserend geneesheer.  Daarna moet er elk jaar een verlenging voorgeschreven worden door specialist of huisarts.
 
Firma’s mogen geen contact nemen met de patiënten omwille van privacy.  Huisartsen blijven vaak het eerste voorschrift verlengen omdat ze regelmatig minder op de hoogte zijn van de nieuwe materialen.
 
Daarom speelt de geneesheerspecialist of een verpleegkundige  een zeer belangrijke rol  in het ‘up-to-date’ houden van het materiaal door navraag te doen bij de patiënt welk  hij nu gebruikt en door hem nieuwe stalen te laten proberen.
 
Meer en meer zien we dat patiënten beginnen surfen op internet, wat toch ook een bijdrage is om die vernieuwing op gang te brengen.  Ze vragen gratis stalen aan.
 
Sinds een tiental jaar kent sondage een enorme vooruitgang.  Een  nieuwe generatie sondes zijn praktischer,  hygiënischer en gebruiksklaar.
 
De reden waarom ze tegenwoordig onmisbaar zijn in de urologische materiaalkast!
 
Intermittent sonderen biedt tal van voordelen. Zo bevordert het de zelfredzaamheid  en vrijheid van de mens,  alsook  is er controle over het plasgedrag. Het is dan ook zéér belangrijk  om  normaal te kunnen  functioneren in het dagelijkse leven, werk, sport….
 
Eveneens biedt het een verhoging van de levenskwaliteit onder de vorm van meer vrijheid mbt naar het toilet gaan . Eveneens  worden de hogere urinewegen gespaard van verhoogde druk waardoor men een goede nierfunctie behoudt en voorkomt men  resturine waardoor  de kans op  urineweginfecties verminderd.
 
Tevens ook wel het  vernoemen waard, dit in tegenstelling met een verblijfcatheter, is het belang van het behoud van een normaal seksleven.
 
Bij het aanleren van de techniek spelen verpleegkundigen een belangrijke rol. Goede informatie en een brochure helpen de patiënt op weg.
 
De nieuwe generatie éénmalige katheters zijn makkelijk in gebruik. Het is dan ook de bedoeling dat even sonderen niet véél meer tijd inneemt dan ‘normaal’ gaan urineren.
 
Deze nieuwe katheters noemt men geprelubrifieerde katheters. Het zijn eigenlijk sondes die al ‘voor gesmeerd’ zijn.
 
Katheter AutosondageHierin zijn er verschillende soorten, men heeft de katheters die in een natte oplossing (foto 1) liggen waardoor ze glad blijven. Er zijn er ook met hydrogelcoating waarbij de sonde glad wordt doordat de coating geactiveerd wordt  door een reservoir met zoutoplossing net voor het gebruik van de sonde (foto 2A) of door het in contact komen met lucht (foto 2B). Andere hebben een reservoir met gel waardoor de sonde glijdt bij het inbrengen van de sonde (foto 3). Als laatste hebben we dan nog de sondes waar de gel rechtstreeks op de sonde zit, een op water en glycerine gebaseerde formule, waardoor onmiddellijk gebruiksklaar  (foto 4). Elke sonde heeft zijn specifieke kenmerken. Zo zijn er sondes voor mannen  en zijn er sondes voor vrouwen. De mannelijke katheter is langer dan de vrouwelijke. Sommige sondes hebben een no- touch systeem waardoor er geen rechtstreeks contact is met de sonde tijdens het inbrengen.  Dit kan in de vorm zijn van een gripsysteem (foto 5) of een extra verpakking over de gehele sonde (foto 6). Eveneens maken vele vrouwensondes gebruik van dit no-touch systeem door hun stevige handgreep (foto 7). Iedereen kent de standaard katheter , nelaton met ronde tip (foto 8) en Tiemann met een gebogen tip, vooral gebruikt bij prostaathypertrofie (foto 9). Ook bestaat nog een ergothan tip die zeer flexibel is (foto 10) en de IQ-tip (foto 11) voor spastische sfincters. Er zijn fima’s die  een compacte katheter hebben , deze is  discreet om mee te nemen. Vrouwelijke exemplaren hebben de grootte van lipstick (foto 12), mannelijke zijn telescopisch uittrekbaar (foto 13). Ook handig voor onderweg of als er geen toilet in de buurt is, zijn de sondes met een opvangsysteem (foto 14).
 
 
urobel logo
 
 
 
 

Tags:

Geef een reactie