Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Kim Clijsters zet “Real Hero” van Sint-Trudo op haar shirt

Delen

WTA is één van de verschillende sportorganisaties die “The Real Heroes Project” opstartte, waarbij sporters en hun fans zorgpersoneel uit de frontlinie op hun truitjes plaatsen als eerbetoon. Kim Clijsters was meteen gewonnen voor het idee en koos voor Chris Coart, momenteel hoofdverpleegkundige op de geriatrische COVID afdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden.

Chris Coart, hoofdverpleegkundige op de geriatrische COVID afdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden

Clijsters koos voor Chris Coart, nadat ze haar verhaal gehoord had. Haar eerbetoon aan Coart is te zien op haar verschillende social media kanalen, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Verpleegkundige op donderdag 12 mei. “Chris haar verhaal is indrukwekkend. Op het moment dat ik het hoorde, wist ik meteen dat zij de perfecte persoon was om te eren,” verklaart Clijsters. “Ze is het perfecte voorbeeld van een echte held. Zelfs tijdens de moeilijkste momenten, behoudt ze haar positieve ingesteldheid en werkt ze onvermoeibaar om haar team, collega’s, patiënten en hun families te ondersteunen.”

Coart (45) is gehuwd en moeder van twee zonen. Zij en haar team verzorgen sinds maart de geriatrische COVID patiënten in Sint-Trudo.

De hoofdverpleegkundige deed haar verhaal aan Kim Clijsters: “Ik joeg mijn familie en vrienden letterlijk de stuipen op het lijf om ze in hun kot te houden. Ondanks dat ze allemaal de richtlijnen goed opvolgden, werden we toch getroffen. Het virus was in Sint-Truiden en omgeving al sterk onder de mensen. Ons team kreeg geregeld kennissen en familie over de vloer hier in het ziekenhuis. Mijn schoonvader werd zelfs twee keer bij ons opgenomen, tot hij uiteindelijk genezen verklaard werd. Anderen hadden minder geluk, zoals mijn eigen buurman die uiteindelijk de strijd op onze intensieve afdeling verloor. Eén van mijn teamgenoten moest afscheid nemen van haar vader in een woonzorgcentrum terwijl haar moeder hier op onze afdeling herstelde van corona. Dat is hard.”

“De geriatrische patiënten die wij zagen, hadden vaak een medische voorgeschiedenis of waren zwaar verzwakt. In die mate dat een opname op intensieve zorgen – om daar weken aan een beademingstoestel te liggen – geen optie was voor hen. Het tempo waaraan we slecht nieuws boodschappen moesten brengen, met daaropvolgend de afscheidsmomenten met familiebezoek of via skypegesprekken, wogen psychisch enorm zwaar door op ons team. Soms huilden we letterlijk mee met patiënten en hun familie.”

Toch houdt Chris Coart ook een positief gevoel aan die periode over: “Ik ben enorm fier op hoe ons team en alle andere teams binnen Sint-Trudo er stonden. Ik denk dat het gevoel vergelijkbaar moet zijn met adrenaline die topsporters voelen. Onder het motto “one team, one goal” zijn we er de hele periode voor gegaan en hebben we mekaar ook rechtgehouden. Wij zijn dit virus zij aan zij te lijf gegaan. Gesteund en gedragen door duizenden mensen die ons voortstuwden met applaus, veel sympathiebetuigingen en zelfs giften. Daar ben ik heel dankbaar voor!”

Over het feit dat Clijsters haar uitkoos, zegt ze het volgende: “Ik ben enorm vereerd om mijn naam op het shirt van Kim Clijsters te zien staan. Dat had ik nooit verwacht. Ik heb haar altijd als een idool beschouwd en het lijkt dan ook een beetje onwezenlijk dat nu net het omgekeerde gebeurt en Kim mij naar voren schuift als vertegenwoordiger van een hele groep helden die hier in ons ziekenhuis en overal ter wereld het virus te lijf gaan.”

“Chris Coart is een bron van inspiratie – een held zonder cape”, zegt Clijsters. “Net als zoveel andere zorgmedewerkers in de frontlinie over de hele wereld. Ik heb enorme bewondering voor iedereen, die de handschoen blijft opnemen tegen dit virus. Dankuwel!”

Geef een reactie