Typ om te zoeken

Overige

Kinderen op intensieve zorg herstellen sneller door hen weinig of niet te voeden

Delen

Vandaag krijgen kritiek zieke kinderen al snel artificiële voeding tijdens hun verblijf op intensieve zorg, in de veronderstelling dat ze zo sneller aansterken. Een internationale studie toont aan dat die veronderstelling fout is. Juist niet of heel weinig voeden tijdens de eerste week op intensieve zorg, doet kinderen sneller herstellen. De resultaten zullen waarschijnlijk de aanpak bij kritiek zieke kinderen wereldwijd veranderen. 

Een internationale studie, uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, toont aan dat de huidige werkwijze fout is. UZ Leuven, het Sophia kinderhospitaal in Rotterdam en het Stollery kinderziekenhuis in Edmonton (Canada) deden een gerandomiseerde studie bij 1 440 kritiek zieke kinderen. Ze onderzochten of vasten of heel weinig voeden tijdens de eerste week op de afdeling pediatrische intensieve zorg beter was dan een volledige artificiële voeding via een infuus.

De resultaten van de studie zijn verbluffend: ze tonen aan dat de huidige praktijk om kinderen vroeg te voeden niet bijdraagt tot herstel. Integendeel: de kinderen die een voedingstekort opbouwden door te vasten of heel weinig voedsel te krijgen hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die een volledige voeding kregen. De resultaten werden voorgesteld op 15 maart 2016 op het International Symposium of Intensive Care and Emergency Medicine in Brussel.

Bron: UZ Leuven / Eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van