Typ om te zoeken

ICT

Kindvriendelijke website voor AZ Alma: kinderen en hun ouders beter voorbereid naar ziekenhuis

Delen

“Een ziekenhuisverblijf is geen prettige ervaring, zeker niet voor een kind”, zegt hoofdverpleegkundige van de kinderafdeling Petra Criel. “Het is weg uit de vertrouwde omgeving en heeft vaak angst en stress. Daarom is het belangrijk dat jonge patiëntjes en hun ouders gerust gesteld worden. Dat kan onder meer door op voorhand uit te leggen wat een onderzoek, een ingreep of een verblijf in AZ Alma precies inhoudt.”
“Zo vind je op de website precies uitgelegd hoe een dagopname verloopt, wat je best meebrengt naar het ziekenhuis, hoe een infuusje wordt geprikt, en nog zoveel meer”, zegt een trots geneesheer-diensthoofd dokter Lut Verdonck.

Ziekenhuis zonder angst

“De kinderen kunnen zich nu voorbereiden op een bezoek aan ons ziekenhuis aan de hand van het meisje Marie, maar ook samen met Victor, de bekende en bij ons reeds ingeburgerde handpop”, zegt Annabell Verhaegen, verpleegkundig en paramedisch directeur. “We streven naar een ziekenhuis zonder angst of verdriet, en dat uit zich niet alleen bij ons op pediatrie, maar ook op andere afdelingen: de spoedgevallendienst, de medische beeldvorming, het operatiekwartier, het priklabo, de consultaties bij de pediaters, de neus- keel- en oorartsen en de orthopedisten.” Overal in het ziekenhuis wordt hiervoor gewerkt met de handpop Victor, die een vertrouwde metgezel is geworden van de kinderen in AZ Alma. Die pop is, samen met het meisje Marie, de centrale figuur op de nieuwe kinderwebsite van het ziekenhuis. Met de steun van Rotaract Eeklo-Meetjesland werden door School Zonder Pesten vzw nieuwe tekeningen gemaakt, speciaal voor AZ Alma en deze website. “De tekeningen
tonen de pediatrie van AZ Alma door kinderogen”, vult dokter Lut Verdonck aan. “Bovendien zijn er ook in te kleuren tekeningen over hetzelfde thema, zodat de kinderen zich ook thuis, samen met papa en mama, wat kunnen voorbereiden op hun komst naar het ziekenhuis. We hebben goede ervaring met de werking met Victor en zien dat de kinderen en hun ouders meer op hun gemak zijn. Door hen nog beter op voorhand te informeren via onze website, gaan we nog verder.”

Huzarenstukje

“We vinden het belangrijk dat we als jonge serviceclub een bijdrage kunnen leveren aan een kindvriendelijker ziekenhuis”, zegt Elien Gijs, voorzitster van Rotaract Eeklo-Meetjesland. “Ook in de toekomst willen we nog samenwerken met AZ Alma, want dit smaakt naar meer!”

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie