Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Komst prof. Andersson versterkt az groeninge Kortrijk voor behandeling beroerte

Delen

In België worden elke dag 52 mensen getroffen door een hersenberoerte. Met elke minuut die voorbijgaat, neemt de hersenbeschadiging toe. Een snelle opname in een gespecialiseerd ziekenhuis tijdens de eerste uren na een beroerte is van cruciaal belang. Afhankelijk van het soort en de ernst van de beroerte zijn verschillende behandelingen aangewezen. Dankzij de techniek van de ‘trombectomie’, de verwijdering van bloedklonters in de hersenen, door een team onder aansturing van de Zweedse topdokter prof. Tommy Andersson, kan az groeninge de beroertepatiënt de klok rond de volledige waaier van hoogkwalitatieve beroertebehandelingen aanbieden, als één van de weinige ziekenhuizen in België.
 
Neurochirurg en interventioneel neuroradioloog prof. dr. Tommy Andersson was tot voor kort verbonden aan het gerenommeerde Karolinska University Hospital van Stockholm (Zweden), een van de leidende centra wereldwijd inzake de behandeling van en het onderzoek naar hersenberoertes. Hij is een wereldautoriteit op het vlak van de verwijdering van hersenbloedklonters via de bloedvaten (trombectomie). Die ervaring en kennis brengt hij nu naar az groeninge waar hij een gespecialiseerde stroke unit zal uitbouwen in samenwerking met de diensten interventionele radiologie, neurologie en neurochirurgie.
 
“In België worden elke dag 52 mensen getroffen door een hersenberoerte. Met elke minuut die voorbijgaat, neemt de hersenbeschadiging toe. Een snelle opname in een gespecialiseerd ziekenhuis tijdens de eerste uren na een beroerte is van cruciaal belang.”
 
Andersson: “De artsen van az groeninge zijn zeer gedreven: ze weten wat ze willen, zetten zich er hard voor in en beschikken over een uitstekende infrastructuur en korte communicatielijnen om snel en deskundig te handelen. Als ik zie hoe vlot een beroertepatiënt hier behandeld wordt, dan kan az groeninge zich inzake snelheid van opvang nu al meten met de beste ziekenhuizen. Maar ze willen duidelijk meer. Ze willen uitgroeien tot hét gespecialiseerde centrum voor beroertezorg in België en het uitstekende traject dat spoedartsen, neurologen, neurochirurgen en radiologen met succes uitbouwden, verder ontwikkelen. Ik wil hen daar zeer graag bij helpen.” Prof. Andersson vormt de drijvende kracht van een driekoppig team van interventioneel radiologen dat de klok rond paraat zal staan om trombectomie-patiënten de beste medische verzorging te bieden. Naast huidig azgroeninge-radioloog dr. Eddy Brugman komt ook interventioneel radioloog dr.Olivier François az groeninge versterken op 1 september 2014. Daarnaast zal prof. Andersson ook zijn kennis inzake de uitbouw van een gespecialiseerd centrum ten dienste stellen van het ziekenhuis.
 

“Stroke phone” moet interventietijd verkorten

Trombectomie is een behandeling die niet veel Belgische ziekenhuizen kunnen aanbieden. Prof. Andersson: “En dat terwijl het veel mensenlevens kan redden of een lange revalidatietijd kan voorkomen of inperken! Eén van de zaken die we daarom binnenkort implementeren, is de stroke phone: een telefoonnummer waarop andere ziekenhuizen ons dag en nacht rechtstreeks kunnen bereiken. Na onderling overleg kunnen we beslissen of het aangewezen is de patiënt naar az groeninge over te brengen voor een trombectomie.”
 

Synergie tussen verschillende specialismen op een gespecialiseerde stroke unit

Afhankelijk van het soort, de locatie en de ernst van de beroerte zijn nog andere behandelingen mogelijk waarvoor andere specialisten van az groeninge binnen de stroke unit paraat staan. Het gaat om klonteroplossende medicatie (‘trombolyse’) toegediend door de neurologen of neurochirurgie uitgevoerd door de neurochirurgen. Elk van deze teams van az groeninge onderscheidt zich door een ruime ervaring ter zake. Wat ook de meest geschikte behandeling is, het multidisciplinaire artsenteam bewaakt de evolutie van de beroertepatiënt op de voet via intensieve monitoring op de stroke unit.
 
De stroke unit van az groeninge is een gespecialiseerde afdeling op campus loofstraat, in de nabijheid van de dienst spoedopname. De stroke unit beschikt over 6 bedden waar alle vitale functies continu worden opgevolgd: ademhaling, bloeddruk, hartslag, de neurologische parameters (bewustzijn, reflexen …). Daarnaast beschikt de stroke unit over een trombolyse unit die exclusief voorbehouden is voor de toediening van de klonteroplossende medicatie zodat we deze therapie op elk moment zonder tijdverlies kunnen opstarten. Al op de stroke unit wordt het revalidatietraject van de patiënt opgestart. Naast de behandeling van beroertepatiënten is prof. Andersson ook gespecialiseerd in andere, minder acute aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. Het gaat bijvoorbeeld om de behandeling van een lokale verbreding (aneurysma) van een bloedvat in de hersenen dat opgevuld kan worden door middel van katheterisatie via de lies in plaats van door een operatie. In sommige gevallen kan de bloedstroom in het aneurysma worden omgeleid waardoor het aneurysma behandeld wordt en een hersenoperatie vermeden kan worden. Misvormingen van arteriële en veneuze bloedvaten in de hersenen kunnen ook behandeld worden met verschillende technieken zodat ook hier een operatie vermeden kan worden.
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie