Typ om te zoeken

ICT

Kris Peeters huldigt nieuwe MRI in bij AZ Heilige Familie en Sint-Jozefkliniek

Delen

Vandaag vindt in het ziekenhuis AZ Heilige Familie Rumst de inhuldiging plaats van de nieuwe Philips MRI. Vicepremier Kris Peeters zal in aanwezigheid van de ziekenhuisdirectie van beide ziekenhuizen de nieuwe MRI-faciliteiten officieel openen. Het nieuwe toestel is een belangrijke aanwinst voor de hele regio inzake hoogkwalitatieve medische beeldvorming.

Het ziekenhuis van Rumst en de Sint-Jozef kliniek Bornem kregen in 2015 een gezamenlijke vergunning van minister Vandeurzen voor de aankoop van een MRI-toestel.

Er werd gekozen voor het Philips 3 Tesla MRI toestel dat is uitgerust met de Philips Patient Inbore Solution en Ambient Experience technologie.  Deze technologie maakt gebruik van audiovisuele animatie om een positieve patiëntervaring te bevorderen. Concreet krijgt de patiënt tijdens het onderzoek beelden te zien en geluiden te horen die hem/haar doen ontspannen, waardoor veel minder onderzoeken moeten afgebroken worden of opnieuw moeten gebeuren. Wat resulteert in tevreden patiënten en kortere wachttijden.

Het toestel is sinds begin mei volledig operationeel en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

“Een breed scala van onderzoeken wordt inmiddels uitgevoerd (hersenen, wervelzuil, gewrichten, abdomen, borsten,…). We krijgen positieve feedback van zowel patiënten als aanvragende artsen over de beleving en de kwaliteit van de beelden. Patiënten met claustrofobie en kinderen geven aan dat ze het onderzoek leuk vinden dankzij de films die getoond worden in het toestel. We krijgen nu ook doorverwijzingen van andere ziekenhuizen hiervoor. Om te wachtlijst beperkt te houden, hebben we de capaciteit reeds uitgebreid. Zo worden er momenteel dagelijks 30 patiënten gescand. Het toestel bevestigt het streven van AZ Heilige Familie en de Sint-Jozefkliniek naar een hoogkwalitatieve en technologisch onderbouwde patiënten verzorging”, aldus dr. Michaël Torfs.

Het 3 Tesla MRI-toestel staat op de site van AZ Heilige Familie en wordt gezamenlijk beheerd door beide ziekenhuizen.

Medische beeldvorming is van cruciaal belang voor een correcte diagnose van tal van aandoeningen. Een groot deel van de huidige medische kennis is te danken aan steeds betere beelden van het menselijk lichaam. De aanwezigheid van de MRI is daarbij meer en meer onmisbaar. MRI is een afkorting van magnetic resonance imaging, ook magneetscan genoemd. Bij deze onderzoekstechniek maakt men gebruik van een magneetveld en radiogolven (geen röntgenstraling) die bepaalde signalen opwekken in het lichaam.

Het toestel bewijst nu al meer dan 30 jaar zijn meerwaarde in de beeldvorming van onder meer de hersenen, de rug, de gewrichten en de oncologie.

Bron: Eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van