Typ om te zoeken

Overige

Langdurige video-eeg-registraties om de diagnose van epilepsie in het UKZKF te verfijnen

Delen

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola koopt een ultraperformant video-elektro-encefalogramsysteem aan om epilepsie bij kinderen beter te behandelen en een nauwkeurigere prognose aan de ouders te kunnen geven. 

Epilepsie is een wijdverspreide neurologische ziekte. Ze treft ongeveer 1 % van de wereldbevolking (alle leeftijden) en manifesteert zich in de helft van de gevallen voor de leeftijd van 10 jaar. “Het type aanval bij een kind nauwkeurig kunnen bepalen, is cruciaal om de diagnose te verfijnen, een adequate behandeling te kiezen en de ouders een nauwkeurige prognose te geven. Een hoog percentage van de gevallen van epilepsie bij kinderen verdwijnt vanzelf naarmate de hersenen zich verder ontwikkelen en vereist vaak geen behandeling omdat de aanvallen heel zeldzaam zijn. Dankzij de identificatie van deze gevallen van ‘goedaardige’ epilepsie kunnen we de ouders dus voortaan geruststellen. Omgekeerd, als het gaat om refractaire epilepsie – epilepsie die zal aanhouden – zullen we dankzij identificatie van het type aanval de beste anti-epilepsiebehandeling kunnen kiezen en de levenskwaliteit van het kind aanzienlijk kunnen verbeteren”, legt Dr. Aeby, neuropediater in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, uit.

Het monitoringsysteem bestaat uit een elektro-encefalogram (eeg) verbonden met 21 elektroden, die op specifieke plaatsen op de schedel van het kind worden geplaatst. Tegelijk registreren zelfklevende sensoren op de schouders de samentrekkingen van de armen van het kind, die een teken van een aanval zijn. De patiënt wordt bovendien dag en nacht gefilmd met een infraroodcamera. Deze drie parameters worden tot op de milliseconde gesynchroniseerd. “Dankzij de video-eeg-opnames gedurende minstens 24 uur kunnen we niet enkel epilepsieaanvallen maar ook de epileptische ontladingen tussen de epilepsieaanvallen registreren. Ze zijn doorgaans talrijker en beter zichtbaar tijdens de slaap. Bij bepaalde patiënten kunnen frequente ontladingen tijdens de slaap een negatieve impact op de cognitie hebben en leerstoornissen veroorzaken. In dit geval kan worden overwogen om ook deze ontladingen te onderdrukken.

Dit onderzoek vindt plaats op de slaapeenheid, waar sinds de oprichting van het UKZKF 30 jaar geleden slaapstoornissen worden bestudeerd. Deze nieuwe Slaap-Epilepsie-afdeling wordt gerund door een multidisciplinair team (verpleegkundigen, artsen, neuropsychologen, ergotherapeuten). Er is plaats voor vijf patiënten (twee bedden voor epilepsie en drie voor slaaponderzoek) binnen het Belgische referentieziekenhuis voor de behandeling van complexe pediatrische aandoeningen.

Bron: Hopital Universitaire Des Enfants Reine Fabiola – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van