Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Ziekenhuizen

Warme bakermat voor moeder en kind: licht op de kraamafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis

Delen

Kersverse mama Esteisy houdt baby Victor vast terwijl hoofdvroedvrouw Anja de BiliCheck doet.

Mama’s in spe uit Tielt en omstreken worden in het Sint-Andriesziekenhuis met open armen ontvangen door een hecht en complementair team van gynaecologen, pediaters, vroedvrouwen en pediatrisch verpleegkundigen. Zij zetten zich elke dag opnieuw met hart en ziel in voor de zorg voor zwangere vrouwen, mama’s en baby’s. De recent vernieuwde kraamafdeling maakt het verblijf van moeder en kind bovendien extra comfortabel en aangenaam. 

Warme zorg die dicht bij de patiënt staat. Dat is de visie van het Sint-Andriesziekenhuis die in de kraamafdeling misschien wel het meeste tastbaar is. Dankzij de kleinschaligheid van de kraamkliniek slagen alle betrokken partijen erin om moeder en kind te omringen met de beste zorg en aandachtAnja Van D’huynslager, hoofdvroedvrouw: “Van bij het eerste contact met de ouders kunnen we hen op een persoonlijke manier begeleiden. Er ontstaat al tijdens de zwangerschap een nauw contact tussen hulpverlener en patiënt. Naast de consultaties bij de gynaecoloog bieden we prenatale consultaties aan bij ervaren vroedvrouwen. Het koppel kan er met allerlei vragen terecht i.v.m. de zwangerschap, bevalling en het prille ouderschap. Maandelijks worden er ook infoavonden door vroedvrouwen gegeven waarop uiteenlopende thema’s aan bod komenVerder krijgen de aanstaande ouders een rondleiding in het verloskwartier zodat ze zich een beeld kunnen vormen van waar men terechtkomt eenmaal de weeën beginnen. 

Er ontstaat al tijdens de zwangerschap een nauw contact tussen hulpverlener en patiënt.” 

Ouder-kindbinding centraal 

De vernieuwde kraamkliniek omvat 4 verloskamers, een moderne ruime neonatologie en 10 kamers waarvan 8 eenpersoons en 2 tweepersoonskamers. Tijdens de renovatie van de dienst is er vooral aandacht besteed aan de privacy van de ouders en hun baby. Zo is er op de neonatologie een apart lokaal waar ouders in alle rust kunnen skinnen en borstvoeding geven. Ook is er de koalakamer waar mama en baby samen verblijven tot het ontslag van de baby. Voor alle pasgeboren baby’s wordt een sterke ouder-kindbinding gestimuleerd door vanaf de geboorte minstens 1 uur skintoskin toe te passen. Ook bij keizersneden blijft de vroedvrouw continu aanwezig tijdens en na de operatie om moeder en baby niet van elkaar te scheiden. Wie dat wenst, kan kiezen voor een gentle sectio waarbij de mama in geval van keizersnede de geboorte van haar baby tijdens de operatie kan meevolgen door gebruik te maken van een doorzichtig doek. 

“Onze betrokkenheid bij moeder en kind gaat verder dan de muren van het ziekenhuis.” 

BFHI-certificaat 

Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur: “We stellen ons op als een baby- en mamavriendelijk ziekenhuis en behalen binnenkort normaal gezien het Baby Friendly Hospital Initiative-certificaat van de Wereldgezondheidsorganisatie en UnicefDeze organisaties stimuleren borstvoeding over de hele wereld en focussen daarbij op de rol van zorgverleners om dit te bereiken. We maken ook gebruik van de recentste technieken en toestellen omtrent onderzoek en opvolging van de baby. Denk maar aan de BiliCheck die een betrouwbaar resultaat geeft van de gele kleur van de baby en de CMVtest bij baby’s waardoor een behandeling vroeger kan gestart worden in geval van besmetting tijdens de zwangerschap. Na de bevalling komen de gynaecoloog en pediater dagelijks op bezoek bij mama en baby. Door de verkorte ligduur moet er heel veel aangeleerd worden op korte tijd dus is de thuiszorg een mooie aanvulling op het ziekenhuisverblijf. Er is dan ook een structurele samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen van De Cocon die instaan voor de postnatale zorg. Want onze betrokkenheid bij moeder en kind gaat verder dan de muren van het ziekenhuis.” 

Verloskamer op de kraamafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis, Tielt

Geef een reactie