Typ om te zoeken

Facility

Maaltijdlogistiek: plicht of gericht?

Delen

Eten en de verzorging van eten is eigenlijk een bijzonder fenomeen. We doen het vaak snel even tussendoor maar vinden het toch een belangrijk moment van de dag. We kennen specialisten in koken maar denken tevens er allemaal verstand van te hebben. Feit is dat voeding, hoe gebruikelijk ook, een primair proces is. Want zonder voeding overleven we niet. En dan bij voorkeur een paar eetmomenten per dag. Stelt u zich eens voor dat u elke dag zelf voor uw eten mag zorgen, zelf kiezen, zelf bereiden zoals u het lekker vindt op een tijdstip en op een manier die u het beste past. En dan op een dag kunt u dat, om wat voor een reden dan ook, niet meer zelf omdat u voor behandeling in het ziekenhuis ligt. Of omdat u wegens ouderdom of beperkingen in een woonzorgcentrum gaat wonen. Dan worden er ineens allerlei zaken voor u geregeld en verzorgd die u voorheen allemaal zelf mocht bepalen. En op het eerste gezicht klinkt dit aanlokkelijk: iemand die de was doet, je bed opmaakt en meer van dat soort zaken. Maar niet meer zelf je eten maken, of eten wat de pot schaft zonder dat u zelf mag beslissen, op een tijdstip dat u niet gewend bent of dat u nog helemaal geen trek heeft. Dat is dan ineens wel wennen.

Short stay – long stay

En dan is er nog onderscheid tussen een ziekenhuisopname (short stay) en een nieuwe omgeving als een woonzorgcentrum (long stay). Dit maakt ook dat de dienstverlening en daarmee de maaltijdservice anders is ingericht. Grootste verschil tussen short stay en long stay is het gegeven dat de eerste tijdelijk is en de tweede vaak voor eeuwig. Anders gesteld: als het tijdstip van eten, of de wijze waarop dan wel het eten zelf niet bevalt dan kan men na een ziekenhuisbezoek het thuis weer oppakken zoals men is gewend. Maar als u na 60 jaar uw eigen potje koken bent overgeleverd aan een ander is dit minder prettig en tevens een van de oorzaken van ondervoeding.

’s Middags of ’s avonds warm eten?

Toch zou het u er alles aan gelegen moeten zijn om er iedere dag met de maaltijd een feest van te maken. Vooral ook omdat dit voor ouderen vaak het hoogtepunt van de dag is. En er is veel mogelijk. Bijvoorbeeld de vrije keuze om ’s middags of ’s avonds warm te eten. Of gezamenlijk eten in kleine groepen in plaats van alleen op de kamer of in een grote eetzaal. Er is ten slotte bewezen dat wanneer men met elkaar aan tafel eet en bewoners op basis van enige keuze zelf kunnen opscheppen, er beter gegeten wordt en de maaltijd hoger wordt gewaardeerd. Want de gezelligheid aan tafel als ook de ander zien eten en de keuze dragen bij aan een goede voeding.

Zelf bepalen wanneer men wil eten

Het is daarom ook van het grootste belang om u binnen het woonzorgcentrum af te vragen waar uw bewoners het beste mee bediend zijn in plaats van het eindresultaat te laten bepalen door de omstandigheden en de middelen. Dat geldt ook zeker voor de verzorging van de thuismaaltijd die nog altijd vaak vanuit een centrale keuken warm wordt gedistribueerd op soms wel zeer bijzondere tijden. Want twee uren na uw ontbijt al uw warme maaltijd aan huis ontvangen wordt niemand blij van. Als een dergelijke doelgroep zelf wil bepalen wanneer men eet en ook nog voldoende in staat is om voor zichzelf te zorgen – ze wonen ten slotte nog op zichzelf – waarom dan niet een koude maaltijd aanleveren welke zij met een eenvoudige thuisregeneratiesysteem (bijvoorbeeld de MealButler) zelf kunnen regenereren op het tijdstip dat het hun past. Het past beter in de klantenbehoefte, is eenvoudiger en vaak ook efficiënter. Want voor het leveren van een koude maaltijd behoeft men tenslotte niet elke dag langs de deur.

Kader: de oplossingen van temp-rite International

Het advies dat temp-rite International geeft aan zorginstellingen is om zelf eerst een voedingsvisie te beschrijven gebaseerd op de wensen en behoeften alsook de beperkingen van de doelgroep(-en) in de betreffende instelling. En op basis van gedegen voedingsvisie kan men gaan kijken naar oplossingen die uiteindelijk uitstekend zijn te vervullen met specifieke distributie- en regeneratiesystemen. Temp-rite International is hierin als geen ander gespecialiseerd, want dat is voor geen enkele zorginstelling gelijk. Of het nu gaat om individuele maaltijden met een bepaalde mate van keuzevrijheid uit de ontkoppelde keuken, of bulkvoeding langs de kamers met het Meals on Wheels mobiele heteluchtbuffet of het individuele contactwarmte systeem op de kamer. Veel is mogelijk. Onderzoek ook voor uw instelling en haar patiënten, klanten of bewoners eens de mogelijkheden en bedenk daarbij hoe u het zelf graag zou hebben om een tevreden maaltijdgebruiker te zijn. Wij wensen u smakelijk eten.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie