Typ om te zoeken

Overige

Medische gegevens voortaan ook via smartphone op te vragen

Delen

Eenvoudig en veilig als arts of patiënt medische resultaten en gegevens raadplegen, kan voortaan mobiel – via een smartphone of tablet. De nieuwe app van het Collaboratief Zorgplatform (CoZo) biedt voor het eerst in België die mogelijkheid. Dit is een nieuwe stap om patiënten eenvoudig meer inzage te geven in hun eigen medische dossier.

Mobiel, eenvoudig en veilig

Via CoZo kunnen patiënten, zorgverleners en zorginstellingen medische gegevens en informatie uitwisselen, maar tot voor kort kon dat enkel via een pc. “Mobiel werken en surfen, worden de norm. Dankzij onze app kunnen patiënten en zorgverleners – dikwijls onderweg – nu ook via hun smartphone of tablet hun dossiers inkijken”, aldus ir. Christiaan Polet, CIO van het UZ Gent en gedelegeerd bestuurder van vzw CoZo Vlaanderen.

Een eenvoudige, maar veilige registratie- en inlogprocedure was een topprioriteit bij de ontwikkeling. “Je kan de CoZo-app vergelijken met de app van een bank. Gemakkelijk en toegankelijk, maar streng beveiligd. De app werd samen met ICT-experts van Realdolmen ontwikkeld en afgestemd met eHealth.” De app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Elektronische uitwisseling

Met eHealth wil de federale overheid het delen van gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en patiënten mogelijk maken. “Patiënten hebben er immers baat bij dat hun verschillende zorgverleners (in het ziekenhuis, in een praktijk, aan huis …) over de juiste informatie beschikken”, stelt dr. Tom Fiers, coördinator binnen CoZo. Gegevens van patiënten bevinden zich echter vaak in meerdere dossiers en databases. CoZo is een overkoepelende organisatie die overzicht biedt en een snelle toegang faciliteert tot die verschillende zoekplaatsen.

Over CoZo

Het Collaboratief Zorgplatform (CoZo) is een digitaal samenwerkingsplatform voor patiënten, zorgverleners en -instellingen om medische gegevens uit te wisselen. Het platform is een initiatief van enkele (Gentse) ziekenhuizen dat ontwikkeld en gehost wordt door het UZ Gent. Het is het grootste netwerk voor gegevensdeling binnen eHealth van de federale overheid. Gegevens (verslagen, resultaten, beelden, medicatieschema’s, brieven …) uit meer dan 110 instellingen en databronnen zijn via CoZo raadpleegbaar (o. m. ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, laboratoria, radiologiepraktijken en regionale kluizen Vitalink, BruSafe en Intermed).

Maandelijks worden 400.000 resultaten opgevraagd via CoZo. Voor vele duizenden specialisten en huisartsen is CoZo een dagelijks werkinstrument.