Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Memisa: structurele steun aan gezondheidszorg in Bénin

Delen

Hoe is de Stichting Hubi & Vinciane (SHV) ontstaan?
De stichting werd opgericht in 1982 ter nagedachtenis van Dr. Hubi Adriaens en Vinciane Van Assche. Hubi was destijds, via Memisa Nederland, actief als arts/chirurg in twee zonehospitalen in Bénin. Vinciane, zijn verloofde, bezocht hem daar regelmatig en gaf onder andere les in een aantal lokale scholen. Tijdens een terugreis in 1981 stortte hun vliegtuig neer. De families van Hubi en Vinciane beslisten om het levenswerk van hun kinderen via de Stichting verder te zetten.
Wat is het doel van SHV?
We willen ervoor zorgen dat de levensomstandigheden van de mensen in de omgeving van Parakou verbeteren. Niet alleen door hulp aan te reiken, maar vooral door hen te vormen en te stimuleren mee te zoeken naar oplossingen.
Waarom kiest SHV voor een samenwerken met Memisa?
We wilden al lang samenwerken met Memisa. Enerzijds door de historiek. Hubi werd als arts/chirurg uitgezonden door Memisa Nederland, wat emotioneel belangrijk is. Anderzijds blijft ons hoofdaccent ook gezondheidszorg en Memisa kan ons als belangrijke medische NGO steunen met haar expertise.
Wat houdt de samenwerking met Memisa in?
Samen met Memisa gaan we de structuur en het beleid van de ziekenhuizen van Papané en Boko ondersteunen. Ook zullen we operationele hulp aanbieden, waarbij we de diensten pediatrie en materniteit verder willen uitbouwen. Op deze manier kunnen we zowel de kwaliteit van de zorg als de infrastructuur verbeteren. Er wordt ook een nieuw accent gelegd door de samenwerking met de medische centra in de omgeving te verbeteren. Het project in Benin zal uitgevoerd worden door de lokale partner, AMCES.
Op welke manier zijn jullie in contact gekomen met AMCES?
We kennen AMCES al lang. Frank De Paepe (Algemeen Directeur bij Memisa) richtte samen met enkele andere collega’s AMCES in 1985 op. AMCES is een sterk professionele organisatie en is erkend als speler binnen de gezondheidzorg in Bénin. Ze verrichten goed lobbywerk en hebben een sterke impact op het beleid. In het samenwerkingsproject met Memisa zal Amces de structurele opleidingen aan de medische centra begeleiden. Dankzij de steun in het nieuwe programma kan AMCES, naast haar bureau in Cotonou, ook een bureau in Parakou openen.
Wat verwachten jullie van de samenwerking met Memisa?
Wij hebben als Stichting veel ervaring kunnen opbouwen in Bénin. Hierdoor hebben we goede relaties met de aartsbisschop en met nationale en lokale autoriteiten. We hebben ook een impact op het beleid van de ziekenhuizen die we steunen. Memisa heeft als NGO veel ervaring in gezondheidszorg in Afrika, wat essentieel is om alles vlot te laten verlopen. Dankzij onze troeven kunnen we complementair samenwerken.
Welke rol zullen Memisa en AMCES vervullen in de toekomst?
AMCES gaat als lokale partner van zeer nabij de activiteiten opvolgen, advies geven en bijsturen waar nodig. Memisa en de Stichting Hubi & Vinciane zullen het project overkoepelend samen ondersteunen en opvolgen.
Project Benin
Memisa biedt in haar nieuwe programma structurele hulp aan de gezondheidszones Parakou-N’Dali en Tchaourou in Benin. In deze zones zal de perifere gezondheidszorg versterkt worden, zodat ook de armsten toegang krijgen tot goede medische zorgen. Dit nieuwe project wordt uitgevoerd door onze lokale partner AMCES (association des oeuvres médicales privées confessionnelles et sociales au Bénin) en verloopt in samenwerking met de Stichting Hubi en Vinciane (zie interview hiernaast). Memisa koos voor een samenwerking met de lokale partner AMCES omwille van hun jarenlange ervaring in de regio. AMCES is bekwaam om een reële politieke en strategische dialoog te voeren op centraal niveau en een oplossing te zoeken voor de behoeften van de betrokken gezondheidszones.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie