Typ om te zoeken

HR

Michaëla Smit: “Geef mij maar veel afwisseling” 

Delen

In de kijker: Michaëla Smit

Een bezige bij, dat is Michaëla Smit. Vol energie combineert ze twee halftijdse jobs, gaat ze voor een diploma veiligheidsadviseur en leeft ze zich uit op het hockeyveld. In Antwerpen werkt ze voor AZ Monica en voor Compostela, een vzw met zes woon- en zorgcentra. In beide organisaties waakt ze over de veiligheid en preventie. En bij Compostela werkt ze ook aan technische verbeteringen.
 
Michaëla Smit (26) heeft een ietwat verrassende voorgeschiedenis. “Ik behaalde een master communicatiewetenschappen en een postgraduaat sportmanagement. Maar hoe gaat dat als jonge werkzoekende? Simpel is het niet. Dus kwam ik terecht in een heel administratieve job. Elke dag drukte ik op de ‘repeat’-knop. Daarom keek ik uit naar iets anders. Bij AZ Monica ging de preventieadviseur op zwangerschapsverlof. Ze zochten iemand die problemen kon oplossen en flexibel was. En zo kwam ik hier terecht.”
 

Twee halftijdse jobs

Ook toen de preventieadviseur terugkeerde, kon Michaëla blijven als halftijdse veiligheidskundige. En daar kwam een andere halftijdse job bij. Want bij Compostela zocht men een medewerker technische dienst en preventie. “Onze organisatie omvat zes woon- en zorgcentra en groepsassistentiewoningen in het Antwerpse. We werken hier met 555 mensen. Mijn collega volgt de grotere bouwwerken op. Ik zoek oplossingen voor de kleinere technische problemen. Daarnaast focus ik me op de veiligheid: keuringen, jaarverslagen, verslaggeving van het CPBW.”
 
Vooraf had Michaëla niet al te veel technische bagage, maar een portie gezonde interesse was er wel. 
 

Weinig technische voorkennis

Vooraf had Michaëla niet al te veel technische bagage, geeft ze grif toe. Maar een portie gezonde interesse was er wel. “Het frustreerde me dat ik weinig technische kennis had. Ik ben dan ook blij dat ik nu effectief meer weet. Ik stel namelijk veel vragen en mijn collega’s leggen me graag dingen uit. Nu geef ik thuis al eens een opmerking over de veiligheid van bepaalde zaken (lacht). Gezonde beroepsmisvorming? Inderdaad.”
 
“Ik combineer de twee halftijdse jobs door telkens een halve dag per instelling te werken. ’s Middags verplaats ik me ook fysiek, al liggen beide werkplekken vlak bij elkaar. AZ Monica gaat volop voor het JCI-label. Om dat Amerikaanse label te behalen moet het ziekenhuis voldoen aan heel wat normen. Op dit ogenblik ben ik vooral daarmee bezig. Mijn collega volgt de dagelijkse veiligheids- en preventievragen op.”
 

Dagen zijn snel gevuld

“Bij Compostela ben ik bezig met de dagelijkse problemen. Wat die zijn? Goh, ik ben met zoveel bezig. Ik zoek oplossingen voor problemen met de liften. Ik doe veel bestellingen. En ik regel het onderhoud van vaatwasmachines, alarminstallaties en brandmeldingsinstallaties. Vaak denk ik: ‘Dat zijn allemaal maar kleine dingen’. Maar een dag is er snel mee gevuld”
 
“En daarnaast werk ik bij Compostela dus ook aan veiligheid en preventie. Ik controleer of bij aankopen en werken de veiligheidswetgeving wordt gerespecteerd. We streven naar tevreden werknemers in een gezonde werkomgeving. Ook aan de niet-technische aspecten van welzijn op het werk besteden we aandacht. Al zijn die hier eerder beperkt. Anders dan in het ziekenhuis gaat alles hier meer een natuurlijke gang. De bewoners wisselen immers veel minder snel.”
 

Ogen op het terrein

Smit MichaelaOm problemen op te sporen doet Michaëla een beroep op mensen op het terrein. “De informatie komt bij mij binnen via de klusjesmannen en de technicus. Ook directieleden kaarten soms zaken aan die ze willen aanpakken. En ook keuringsorganismes of onderhoudsfirma’s signaleren mij defecten. Ik herleid het probleem eerst tot de basis. Dan bekijk ik wat de mogelijke oplossingen zijn. Dat is een leerproces. Ik zit hier een jaar en kan nu zelf dingen analyseren. Maar daarvoor had ik veel hulp van mijn collega’s nodig. Eens de werken begonnen zijn, stuur ik de firma aan. Onze eigen technicus controleert de herstellingen. Ik kom zelf niet zo vaak ter plaatse. Dan is het handig dat ik een paar ogen op het terrein heb.”
 
“Ik herleid het probleem eerst tot de basis. Dan bekijk ik wat de mogelijke oplossingen zijn.” 
 
Uit de grote afwisseling en onvoorspelbaarheid haalt Michaëla veel voldoening. “Sommige mensen willen geregeld taken kunnen afvinken. Anderen houden van langdurende projecten. Voor mij is de combinatie van beide ideaal. Ik vind het tof dat ik over een probleem langer moet nadenken. Of dat ik verschillende componenten moet samenbrengen om tot een oplossing te komen. Maar dankzij het oplossen van kleinere ad-hocproblemen ga ik ’s avonds naar huis met het gevoel dat ik effectief iets heb gedaan.”
 

Niet iedereen communiceert vlot

“Communicatie is een sterk punt van mij en dat is een voordeel in deze job. Ik begrijp uit weinig woorden snel wat mensen bedoelen. En ik kan met de juiste vragen het echte probleem achterhalen. Omgaan met verschillende mensen is weleens een uitdaging. Niet iedereen communiceert even vlot. Soms is meer dan één telefoontje nodig om een bericht over te brengen (lacht).”
 
“Bij Compostela vroeg men mij of ik de opleiding preventieadviseur wilde volgen. Want in de toekomst wil men nog meer op preventie inzetten. Terug studeren is niet altijd evident. Maar ik ben blij dat ik mijn hersenen kan laten werken. Ik heb geen gerichte ambities, maar ik vind het wel belangrijk dat ik vooruitgang kan boeken. Ik ben nog jong en zou het frustrerend vinden dat ik moet vaststellen: ‘Dit is het.’ Hier heb ik het gevoel dat ik een mooie toekomst heb en dat men vertrouwen heeft in mij. Dat is belangrijk.”
 

Volle gas

Niets doen is niet meteen aan Michaëla besteed. Privé heeft ze dan ook een goed gevulde agenda. “Het is weleens wat puzzelen, maar ik hou van die drukte. Drie avonden per week speel ik hockey. En ook de andere avonden zijn snel gevuld. Ik geef de hele week volle gas. Maar dat vind ik tof. Een uur in mijn zetel en ik word gek. Ik probeer werk en privé te scheiden. Als ik ’s avonds naar huis fiets, valt alles van mij af. Ik liet me vertellen dat slechts weinig mensen dat kunnen, dus ik koester het wel. Ik slaap heel rustig. Zo kan ik er ’s ochtends met een frisse geest weer invliegen.”
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie