Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek Ziekenhuizen

Mobiele app helpt bij keuze glucoseverlagende medicatie

Delen

 

Speciaal voor artsen, huisartsen en specialisten van type 2 diabetespatiënten lieten prof. dr. Ann Mertens en prof. dr. Chantal Mathieu van de dienst endocrinologie een app ontwikkelen die helpt om een betere keuze te maken in de verschillende types en klassen antidiabetica. Daarvoor bestond al een internationale richtlijn, maar die houdt geen rekening met de Belgische terugbetalingscriteria. 

De afgelopen 10 jaar zijn de behandelingsmogelijkheden van type 2 diabetes zo uitgebreid dat de zorgverlener een grote keuze heeft tussen verschillende klassen van geneesmiddelen.

Omdat de internationale aanbevelingen, opgesteld door de internationale associaties EASD en ADA, geen rekening houdt met de terugbetalingscriteria in België, ontwikkelde de dienst endocrinologie van UZ Leuven de “T2D Helper”, een app die zowel kijkt naar de individuele patiënt als naar de terugbetalingscriteria van België.

Patiëntgericht

Prof. dr. Ann Mertens: “De app is veel meer gericht op de individuele patiënt dankzij een slimme filterfunctie die rekening houdt met bijvoorbeeld nierfunctiebeperking en met problemen die patiënten kunnen ondervinden zoals een verhoogd risico op hypoglycemie en gewichtstoename.”

De “T2D Helper” blijft een ondersteunend instrument: de zorgverlener zal uiteindelijk zelf instaan voor de definitieve beslissing bij de keuze van de glucoseverlagende behandeling. De app zal op regelmatige tijdstippen worden geüpdatet in functie van de terugbetalingscriteria in België of bij veranderingen in het landschap van de behandeling bij type 2 diabetes.

De app kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de dienst endocrinologie en de dienst IT. Artsen en zorgverleners kunnen de app gratis downloaden in de App Store voor de iOS-versie en via de Google Play Store voor de Androidversie.

Download de gratis app

T2D Helper is beschikbaar voor Android en iOS.

Android – Google PlayiOS – App store
T2D Android

 

T2D ios

Geef een reactie