Typ om te zoeken

Legal

Nieuw: moet de fiscus uw bankrekeningen kennen?

Delen

Het “Centraal Aanspreekpunt” (CAP)

Binnen de nationale bank wordt een zogenaamd “Centraal Aanspreekpunt” tot stand gebracht waardoor het voor de fiscus gemakkelijk zal worden om na te gaan wie bij welke bank één of meer bankrekeningen bezit. Sinds kort kan de fiscus uw bankrekeningen bekijken, alleen was het niet gemakkelijk voor haar te weten bij welke bank iemand een rekening heeft.
Om hieraan te verhelpen wordt het CAP in het leven geroepen.
Het is dus de bedoeling dat de fiscus kan aankloppen bij het CAP en hier navraag kan doen over de bankrekeningen die iemand bezit.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?

De banken zullen ertoe gehouden worden om aan het CAP alle identificatiegegevens door de geven van mensen die bij hen een bankrekening hebben. Concreet betekent dit ook dat zij niet alleen de gegevens van gewone privé personen die een bankrekening hebben moeten doorgeven, maar ook de gegevens van de vennootschappen.
Bovendien moeten de banken alle vormen van bankrekeningen doorgeven (bv spaarboekjes, zichtrekeningen, effectenrekeningen enz…). Belangrijk is echter wel dat de banken NIET het saldo mogen doorgeven van de rekeningen!

En wat met leningsovereenkomsten?

Naast deze bankrekeningen moeten inderdaad ook alle contracten doorgegeven worden aan het CAP. Dit zijn bijvoorbeeld leningsovereenkomsten, persoonlijke leningen, leasingovereenkomsten enz…

Nog vlug een rekening afsluiten en de centen weghalen?

Dit zal wellicht geen soelaas brengen! Het is namelijk zo dat de banken alle gegevens moeten doorgeven aan het CAP sinds 2010. Een rekening die sinds 2010 werd afgesloten, zal dus moeten aangegeven worden.

Goed om weten!

Alleen indien de fiscus een vermoeden heeft dat er fraude wordt gepleegd, zal zij zich tot het CAP wenden om informatie op te vragen en dit nadat zij eerst aan de belastingplichtige de info heeft opgevraagd. Bovendien zullen het maar bepaalde ambtenaren zijn die zich tot het CAP kunnen richten!
Daar dit alles nog wat tijd in beslag zal nemen, zal het wellicht pas vanaf mei 2014 zijn dat de fiscus zich tot het CAP kan richten om de informatie op te vragen.
 
 

Tags:

Geef een reactie