Typ om te zoeken

Overige

Nieuw oraal poliovaccin wordt getest bij dertig vrijwilligers in containerdorp

Delen

Tussen het UZA en Zorghotel Drie Eiken in Edegem verrijst momenteel een containerdorp. In de 66 units zal het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties  (UAntwerpen) vanaf mei 2017 een nieuw oraal vaccin tegen polio testen bij twee groepen van vijftien vrijwilligers.

Nog nooit raakten er zo weinig kinderen verlamd door polio dan in 2016. Het virus komt nu alleen nog voor in sommige regio’s in Pakistan, Afghanistan en Nigeria. De definitieve uitroeiing van de ziekte komt dus dichterbij, maar er moeten nog enkele stappen gezet worden om de ziekte helemaal klein te krijgen en om de wereld vervolgens poliovrij te houden.

“Een consortium van onderzoekers heeft een nieuw kandidaat-vaccin in de pijplijn zitten”, legt prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen) uit. “Het huidige vaccin heeft kinderverlamming in vele landen een halt kunnen toeroepen, maar kan in uitzonderlijke gevallen tot de ziekte zelf leiden en volstaat dus niet om polio uit te roeien. Het kandidaat-vaccin, waarvan verwacht wordt dat het geen zware bijwerkingen heeft, moet in verschillende fases getest worden, en dat doen wij hier in Antwerpen.”

In quarantaine

De meeste complexe fase breekt stilaan aan: twee groepen van vijftien vrijwilligers zullen maximaal 28 dagen in quarantaine geplaatst worden om het nieuwe orale vaccin uit te testen. Van Damme: “Het gaat om een levend, afgezwakt vaccin. Dat brengt geen risico voor de vrijwilligers met zich mee, want zij kregen vroeger het zogeheten geïnactiveerd vaccin en zijn dus immuun voor de ziekte. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie wil absoluut vermijden dat het vaccin, bijvoorbeeld via de stoelgang, in het milieu terecht komt. Daarom moeten de vrijwilligers tijdelijk in een gesloten unit verblijven.”

Daarom zocht de Universiteit Antwerpen een geschikte locatie om een ‘containerdorp’ op te bouwen. Die werd gevonden op het parkeerterrein van Zorghotel Drie Eiken, op de site van het UZA in Edegem. Begin april arriveerden de 66 units vanuit Nederland. De eerste proefperiode met vijftien vrijwilligers start op 8 mei.

UAntwerpen is op dit moment bezig met de selectie van de vrijwilligers. Van Damme: “Dat moeten inwoners zijn van landen waar de kinderen vroeger het geïnactiveerde vaccin kregen. Belgen komen niet in aanmerking, Nederlanders wel.”
Url: https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/cev/vrijwilligers-gezoch/studies/uam4a/

Bron: Universiteit Antwerpen – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van