Typ om te zoeken

Overige

Nieuwe manier om effectiviteit kanker-behandeling te controleren

Delen

Een interdisciplinair team van de KU Leuven heeft een nieuwe manier ontwikkeld om de effectiviteit te controleren van een kankerbehandeling met stralen. De onderzoekers maken daarbij gebruik van microbellen en ultrasone geluidsgolven. Op basis van hun metingen kan de bestraling eventueel bijgesteld worden om zo weinig mogelijk gezond weefsel te beschadigen.

Als de therapie het bedoelde gebied bereikt heeft, zullen de microbellen harder geworden zijn en daardoor op een hogere frequentie trillen. Het inzetten van radiotherapie om kanker te behandelen heeft als nadeel dat er ook gezond weefsel kan worden beschadigd. Er bestaan allerlei methoden om de tumor zo goed mogelijk in kaart te brengen en de straling daar optimaal op te richten, maar er is geen manier om in het lichaam te controleren of de straling effectief haar doel bereikt heeft. Daar brengen professor Koen Van Den Abeele en zijn collega’s nu verandering in.

De nieuwe techniek combineert microbellen en geluidsgolven om vast te stellen of de radiotherapie het beoogde gebied bereikt heeft. De microbellen zijn ongeveer even groot als een rode bloedcel en worden ingespoten in de bloedbaan. In het lichaam hechten ze zich aan de tumor. Onder invloed van radiotherapie worden de microbellen harder: het is deze lokale verharding die de onderzoekers in kaart brengen, met behulp van ultrasone geluidsgolven.

Professor Van Den Abeele van het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde, Campus Kulak Kortrijk licht toe: “We sturen ultrasone geluidsgolven op de microbellen af, waardoor ze gaan trillen op hun ‘eigenfrequentie’. Het is deze trilling die we opvangen en meten, vóór en na de radiotherapie. Als de therapie het bedoelde gebied bereikt heeft, zullen de microbellen harder geworden zijn en daardoor op een hogere frequentie trillen.”

Tot nu toe konden artsen enkel met een meettoestel buiten het lichaam controleren of de radiotherapie op de juiste plaats en met de vereiste dosis werd toegepast. Met deze nieuwe meettechniek beschikken ze over veel accuratere informatie uit de omgeving van de tumor zelf om te beslissen of de behandeling al dan niet bijgesteld moet worden.

Microbellen worden nu al gebruikt als contraststof bij medische beeldvorming, bijvoorbeeld bij echografie om organen en bloedbanen duidelijker af te bakenen. Het is de eerste keer dat ze ook ingezet worden bij kankerbestrijding. De techniek werd tot dusver in vitro en op muizen getest. Er is nog verder onderzoek nodig om ze ook te kunnen toepassen bij mensen.

Bron: KU Leuven – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van