Typ om te zoeken

ICT

Nieuwe MRI in het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven officieel geopend

Delen

Op vrijdag 9 september vond in het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven de inhuldiging plaats van de nieuwe MRI-scanner. Burgemeester Louis Tobback opende in aanwezigheid van de ziekenhuisdirectie de nieuwe MRI-faciliteiten.

Het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven kreeg in 2015 een vergunning voor de aankoop van een MRI-toestel. MRI is een afkorting van magnetic resonance imaging, ook magneetscan genoemd. Bij deze onderzoekstechniek maakt men gebruik van een magneetveld en radiogolven (geen röntgenstraling) die bepaalde signalen opwekken in het lichaam. In het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven werd gekozen voor het Philips Ingenia 1.5 T MRI toestel dat is uitgerust Ambient Experience technologie en Patiënt In-bore solution. 

“Dit toestel bundelt de nieuwste technologie en is helemaal up-to-date inzake kwaliteit van beeldvorming”, vertelt dr. Anne Vancauwenbergh, diensthoofd medische beeldvorming. “Concreet krijgt de patiënt tijdens het onderzoek beelden te zien en geluiden te horen die hem/haar doen ontspannen, waardoor veel minder onderzoeken moeten afgebroken worden of opnieuw moeten gebeuren. Dat resulteert in tevreden patiënten en kortere wachttijden.”

Het toestel is sinds begin juli volledig operationeel en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

“Vroeger moesten we patiënten steeds doorverwijzen naar partnerziekenhuizen die wel over een MRI beschikken. Een belangrijk voordeel is zonder twijfel dat de wachttijden nu gevoelig gereduceerd worden voor patiënten aangezien de scans in eigen huis kunnen plaats vinden. Een breed scala van onderzoeken wordt inmiddels uitgevoerd (hersenen, wervelzuil, gewrichten, abdomen, …). We krijgen positieve feedback van patiënten over de beleving en de kwaliteit van de beelden. Patiënten met claustrofobie en kinderen geven aan dat ze het onderzoek leuk vinden dankzij de films die getoond worden in het toestel”, aldus dr. Vancauwenbergh.

Op de foto v.l.n.r.: schepen Carl Devlies (schepen van financiën en ruimtelijke ordening), burgemeester Louis Tobback, dir. HHLeuven Katrien Van Gerven, dr. Anne Vancauwenbergh (diensthoofd radiologie).

Bron: eigen berichtgeving – Heilig Hart ziekenhuis Leuven

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van