Typ om te zoeken

ICT In the spotlight Ziekenhuizen

Nieuwe techniek maakt borstonderzoek veel minder pijnlijk

Delen

Dr. Isabelle Biltjes (links) toont de gebogen SmartCurve-compressieplaat, verpleegkundige Yootha Van Roey de klassieke, vlakke compressieplaat.

Een pijnlijk en stressvol onderzoek: veel vrouwen zien erg op tegen een mammografie. Daar wil AZ Klina in Brasschaat iets aan doen. Als een van de eerste ziekenhuizen van het land, zet AZ Klina in op een nieuwe techniek, die het onderzoek veel aangenamer, comfortabeler en vrouwvriendelijker maakt. Dankzij een gebogen compressieplaat, die de welving van de borst volgt, wordt de druk veel gelijkmatiger verspreid en wordt de borst minder geplet. Resultaat: beduidend minder pijn. De eerste reacties zijn erg positief.  “De patiënten vinden het super”, zegt dr. Isabelle Biltjes, mammoradiologe bij AZ Klina.  

Zo verloopt een ‘klassieke’ mammografie: de borst wordt stevig aangedrukt tussen twee vlakke platen. Dat is nodig voor een goede beeldkwaliteit, maar veroorzaakt pijn in het middelste deel van de borstwaar de druk groter is. Het is een reden waarom veel vrouwen erg opzien tegen een borstonderzoek. “Een mammografie nemen duurt amper tien seconden, maar wordt soms zo lastig en pijnlijk ervaren dat vrouwen niet opdagen”, zegt dr. Biltjes. “Veel vrouwen blijven liever in het ongewisse. Ze redeneren: ‘de mammografie zal pijn doen, want mijn borst wordt geplet. Maar ik voel me gezond en in mijn familie is niemand ziek, dus ga ik niet’. De pijn is vaak een reden om niet naar het onderzoek te komen. 

Het kan gelukkig anders. AZ Klina investeerde in een nieuwe techniek – de zogenaamde SmartCurve – en die maakt het onderzoek heel wat minder pijnlijk. Dr. Biltjes: “De nieuwe compressieplaat is gebogen en volgt de welving van de borst, waardoor het middelste deel van de borst minder gecomprimeerd wordt. De druk is veel gelijkmatiger gespreid. Dat maakt een gigantisch verschil, patiënten ervaren minder pijn en meer comfort. Ze vinden het super! Bovendien is de beeldkwaliteit beter.” 

Vandaag gebeurt zo’n 80 procent van de mammografieën in AZ Klina op deze nieuwe manier. De reacties zijn hoopgevend. “We krijgen de meeste feedback van vrouwen die geopereerd zijn geweest en een gevoelige borst hebben”, zegt dr. Biltjes. “Zij hebben het onderzoek altijd als pijnlijk ervaren en komen sowieso met angst. Ze zijn gespannen en verkrampt, maar na afloop vaak onder de indruk. ‘Wat een verschil’, zeggen ze dan. Als vrouwen weten dat een mammografie op een minder pijnlijke, aangenamere en meer vrouwvriendelijke manier kan, gaan ze minder stress hebben om naar het onderzoek te komen. 

Niet voor iedereen 

Eén kleine kanttekening: niet iedereen komt in aanmerking voor de nieuwe techniek. “Bij vrouwen met heel kleine borsten of oudere vrouwen met borsten zonder klierweefsel is het niet bruikbaar”, zegt dr. Isabelle Biltjes. “Maar bij hen zou het minder effect hebben omdat de druk op de borst wel overal gelijk verdeeld is.” 

Dr. Isabelle Biltjes vergelijkt de nieuwe SmartCurve-compressieplaat (boven) met de klassieke, vlakke plaat

Geef een reactie