Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

O.L.Vrouwziekenhuis Aalst: modern en comfortabel verblijf voor patiënten

Delen

Niet alleen bevat het nieuwe gebouw de centrale hoofdinkom, maar ook alle dagziekenhuisactiviteiten en –consultaties worden er gegroepeerd. Zodoende worden de hospitalisatie-activiteiten gescheiden van de ambulante bedrijvigheid. De hospitalisatie wordt verdergezet in de bestaande gebouwen, terwijl de poliklinische activiteiten optimaal worden geconcentreerd in de nieuwbouw, met dagklinieken van 100 bedden, consultatieruimte en onderzoekslokalen, nierdialyse, cathlab, de verpleegafdelingen, cardiologie en hartbewaking, en een uitgebreider operatiekwartier.

De centrale hoofdinkom is verplaatst naar de nieuwbouw. Hierdoor krijgen zowel het ziekenhuis als de Moorselbaan, waar de nieuwe vleugel werd opgetrokken, een nieuw gezicht. De ontvangsthal is ontworpen als een overdekte binnenruimte over 3 verdiepingen, en ziet uit op een binnentuin. Een promenade met winkeltjes leidt bezoeker, personeel en patiënt van de inkomzone naar het hospitalisatiegedeelte. Drie ondergrondse parkeerlagen, met in totaal 680 plaatsen en rechtstreekse verbinding met de inkomhal via een aparte liftkern, lossen het aanslepende parkeerprobleem op.

Bevoorrechte plaatsen

De speerpuntactiviteiten van het O.L.Vrouwziekenhuis Aalst, waaronder cardiologie en nierdialyse, waren voordien slecht gehuisvest, ondanks de internationale faam van die afdelingen. In de nieuwbouw zijn de diensten ondergebracht op bevoorrechte plaatsen met voldoende oppervlakte om tegemoet te komen aan de medische evolutie in deze specialiteiten.

Huiselijkheid

Naast het technisch en onderhoudaspect werd veel aandacht gegeven aan de huiselijkheid van het ziekenhuis en vooral aan die van de kamers. De patiënt wil namelijk zijn identiteit en onafhankelijkheid behouden en stelt steeds meer eisen voor zijn behoeften. Kleuren, afwerkingmaterialen, verlichting, klimatisatie krijgen steeds meer aandacht en dragen niet alleen bij tot een aangename werk- en leefomgeving, maar ook tot een versneld genezingsproces.
Met het nieuwe ontwerp wil het O.L.Vrouwziekenhuis zijn patiënten een modern en comfortabel verblijf garanderen. Een nauwe samenwerking tussen VK STUDIO, de ziekenhuisdirectie, de medische staf en de gebruikers van het ziekenhuis resulteerden in het uiteindelijke ontwerp. Gezien aan elk afdelingshoofd gevraagd werd een prognose te doen voor de komende 10 jaar en dat hierop een kleine veiligheidsmarge werd ingelast kan, ongeacht de medische evolutie tot 2018, er van plaatsgebrek geen sprake meer zijn.

Partners in het nieuwbouwproject O.L.Vrouwziekenhuis Aalst:

NV Van Maele: sanitaire installaties

De firma NV Van Maele uit Varsenare stond in voor de uitvoering van de sanitaire installaties. De belangrijkste eisen van de opdrachtgever waren een correcte uitvoering van de sanitaire techniek en een oplevering binnen een kort tijdsbestek. Aan beide eisen werd volledig tegemoetgekomen. Het project –  gerealiseerd door een twintigtal medewerkers – lag goed binnen de mogelijkheden van NV Van Maele omdat de onderneming al geruime tijd actief is met het uitvoeren van projecten binnen de zorgsector.

Electro Entrepise: elektrische installatie

Electro Entreprise nv stond in voor de volledige elektrische installatie. Hierbij werd het interne hoogspanningsnet uitgebreid met 3 transformatoren van 1000KVA. Naast het algemeen laagspanningsbord werden een 60-tal elektrische borden geïnstalleerd. Verder werden door EEG een 7000-tal verlichtingstoestellen opgehangen en voorzien van de bijhorende aansturingen. Het volledig data netwerk (360.000m)
aangesloten op 7 datalokalen en 1 serverlokaal werd onderling verbonden met de bestaande installatie door een performant glasvezel netwerk. Verder omvatte deze gigantische opdracht de uitvoering van een complexe branddetectie, noodverlichting, muziek, interfonie en signalisatie met kameroproepsysteem. Voorts werden 12 bijkomende OP-zalen ingericht en 5 catlap-zalen. Electro Entreprise profileert zich met duurzame installaties gecombineerd met de nodige service en ondersteuning. Daarmee beantwoordt de onderneming perfect aan de eisen van het O.L. Vrouwziekenhuis Aalst.

Schindler: installatie van 15 liften

De onderneming Schindler heeft in het verleden al diverse liften geïnstalleerd in het O.L.Vrouwziekenhuis in Aalst. In het recente nieuwbouwproject installeerde Schindler 15 nieuwe liften: acht beddenliften en zeven bezoekersliften. Voor de beddenliften was de grootte van de cabines – 2,60m x 1,40m – één van de voornaamste eisen. Met de Schindler 2500 heeft de onderneming een speciale lift die aan deze bijzondere eisen voldoet. In de bezoekersliften kunnen tot 22 personen plaatsnemen, bij een maximaal gewicht van 1700 kg. Voor Schindler is dit een referentieproject waarin goed werd samengewerkt met alle betrokken partijen, dankzij de vele afspraken die werden gemaakt bij de aanvang van het project.  

BCD

 

Bert Verbeke

 

Geef een reactie