Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Officiële goedkeuring voor NMR AZ Oudenaarde

Delen

Het team radiologen van de dienst Medische Beeldvorming van AZ Oudenaarde: v.l.n.r. : Dr. Frank Hatem, Dr. Thomas Vanden Berghe, voorzitter Raad van Bestuur Dhr. Stefaan Vercamer, Dr. Catherine Heyse, Dr. Thomas Thuysbaert

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft beslist een planningsvergunning toe te kennen voor de oprichting van een dienst magnetische resonantie tomograaf aan AZ Oudenaarde. Het ziekenhuis heeft dus goedkeuring om een NMR-toestel aan te kopen.

NMR staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie, Nederlands voor MRI (Magnetic Resonance Imaging). Een NMR-scan maakt gebruik van een magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden in het lichaam te maken. Een MRI-scan is complementair aan de beeldvorming via CT-scan en echografie.

De installatie van een NMR-toestel betekent een grote meerwaarde voor de kwaliteit en het aanbod van dienstverlening van de afdeling beeldvorming in AZ Oudenaarde. Magnetische resonantie draagt bij tot accuratere beelden en minder blootstelling aan ioniserende straling.

Van bij de start van de verbouwingswerken werd op de dienst radiologie en medische beeldvorming geïnvesteerd in de aanbouw van een nieuwe vleugel die volledig is ingericht voor de installatie van een NMR-toestel.

De aankoop en installatie zal worden voltrokken in de tweede jaarhelft.

Dhr. Stefaan Vercamer, voorzitter Raad van Bestuur:

“We hebben er heel lang moeten voor vechten, maar met dit ultramodern toestel kunnen we nu de patiënten in ons eigen ziekenhuis nog beter behandelen en zetten we opnieuw een belangrijke  stap vooruit in de kwaliteit van de zorg.”

Dr. Thomas Vanden Berghe, diensthoofd Medische Beeldvorming:

“De verschuiving in de beeldvorming van CT naar NMR is een logische stap in het beschermen van patiënten, omdat NMR geen stralen geeft. Het is in vele gebieden ook superieur voor het opsporen van letsels, vooral van de weke weefsels zoals hersenen, ruggenmerg en gewrichten, maar evengoed voor preoperatief onderzoek van rectumtumoren en het opsporen en identificatie van letsels in bv. lever en pancreas. Met de uitbouw van deze NMR, waarvan de voorbereidingen reeds in 2007 zijn gestart, beschikt AZ Oudenaarde over een zeer modern en volledig uitgerust park van apparaten voor Medische Beeldvorming en kan het ten volle zijn taak van regionaal ziekenhuis in de Vlaamse Ardennen opnemen.”

Geef een reactie