Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie Reportage

Onderzoek: slikrevalidatie bij MS-patiënten

Delen

Veel mensen met MS kampen met slikproblemen. Voedsel en vocht blijven in de keelholte steken, of ze verslikken zich. Hierdoor lopen ze een risico op ondervoeding of uitdroging. Voedsel of vocht dat bij het verslikken via de keelholte doorsijpelt in de luchtwegen en de longen, kan bovendien een ‘slikpneumonie’ veroorzaken of zelfs verstikking.

Onder leiding van professor Gwen Van Nuffelen (UZA) en met de steun van het Fonds Claire Fauconnier, het Fonds Guy Sallets en het Fonds AW (Fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting), slaan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het Nationaal MS Centrum Melsbroek, het Revalidatie en Multiple Sclerose Centrum Overpelt, het Universitair Ziekenhuis Gent en AZ Klina – De Mick in Brasschaat de handen in elkaar om na te gaan wat het effect is van intensieve slikrevalidatie bij MS-patiënten die kampen met slikproblemen.

Het revalidatieprogramma bestaat uit een pakket van oefeningen voor het vergroten van de kracht van de voornaamste spiergroepen betrokken bij slikken. Met 5 maal per week trainen en dit gedurende 4 opeenvolgende weken heeft het programma tot doel om de spierkracht en de slikfunctie van de patiënt een echte ‘boost’ te geven.

Gwen Van Nuffelen: “De klinische praktijk toont aan dat je de betrokken spieren kan trainen, maar dit werd nooit bestudeerd in de specifieke context van multiple sclerose. Onze studie is de eerste die de impact zal nagaan van een intensieve training op de spierkracht bij slikbewegingen.”

Lieven: “Ik had altijd het gevoel alsof er iets bleef steken in mijn keel. Na verschillende onderzoeken startte ik een behandeling in het UZA. Ik ben hier 12 weken lang geweest, drie keer per week, en nadien kreeg ik een toestel om thuis te trainen. Ik heb het zelfs op vakantie meegenomen! Na enkele weken merkte ik al dat ik meer kracht had in mijn tong en beter kon slikken. Ik voel me goed nu.”

Lees het voleldige verhaal & raadpleeg de onderzoeksresultaten via volgende link.

Bron: Koning Boudewijnstichting

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van