Typ om te zoeken

Overige

Onderzoekers identificeren metabolisme dat uitzaaiing borstkanker bevordert

Delen

Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van professor Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven), heeft ontdekt dat borstkankercellen die zich verspreiden naar andere organen afhankelijk zijn van een ander metabolisme dan niet-uitzaaiende en gezonde cellen. De wetenschappers toonden aan dat het afremmen van de energieproductie uit deze stofwisseling het aantal uitzaaiingen met meer dan 60% verlaagt. De ontdekking is belangrijk om op termijn nieuwe strategieën te ontwikkelen om de uitzaaiing van borstkanker te voorkomen. Deze baanbrekende inzichten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. 

Bij ongeveer 25% van de borstkankerpatiënten verspreidt de kanker zich naar andere organen, meestal met de dood als gevolg. Wetenschappers zoeken nog steeds naar doelgerichte manieren om uitzaaiingen of ‘metastase’ te voorkomen. Tot nu toe zonder succes. Het onderzoek van het Belgisch-Duitse team wetenschappers werpt nu licht op het belang van de stof proline voor de energieproductie van uitzaaiende  borstkankercellen.

Onderzoek naar de rol van proline
Om zich te kunnen verspreiden, passen kankercellen hun manier van werken aan. Hoe de stofwisseling van de cellen dit aanpassingsproces ondersteunt, was tot nu toe niet geweten. In dit onderzoek hebben wetenschappers ontdekt dat uitzaaiende borstkankercellen hun energie halen uit een ander metabolisme dan normale cellen en niet-uitzaaiende kankercellen. 

Prof. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven): “We stelden vast dat de stofwisseling op basis van proline hoger is in uitzaaiende borstkankercellen dan in primaire borstkankercellen, gezonde cellen hebben trouwens helemaal geen proline nodig. Bovendien zijn we er ook in geslaagd om dit metabolisme tegen te gaan, door het eiwit te blokkeren dat het proces aanstuurt . Dit eiwit, genaamd Prodh, kan dus een uitstekend nieuw doelwit vormen voor nieuwe therapieën.” 

Twee wegen naar klinische behandeling
De bevindingen van het team zijn een belangrijke eerste stap in de zoektocht naar middelen om metastase te voorkomen.  Om het onderzoek van het lab naar het ziekenhuis te brengen, richt Prof. Fendt zich op twee fronten. 

Prof. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven): “Eerst willen we definiëren hoe we de uitschakeling van het eiwit Prodh, en dus van de energieproductie op basis van proline in kankercellen, kunnen combineren met standaard preventieve chemotherapie . Op die manier kunnen we uitzaaiingen zo efficiënt mogelijk tegengaan. Ten tweede zijn we op zoek naar industriële partners die ons kunnen helpen om zo’n eiwitremmer te ontwikkelen. Deze twee stappen zijn essentieel om dit overtuigende resultaat om te zetten in tastbare voordelen voor kankerpatiënten. Met de juiste partner kunnen we al binnen vijf jaar met klinische onderzoeken beginnen.” 

Note: Het labo van Sarah-Maria Fendt maakt deel uit van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
____________________________________________________________________________________________

Publicatie
Proline metabolism supports metastasis formation and could be inhibited to selectively target metastasizing cancer cells. Nature Communications. 2017

Bron: VIB – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van