Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Onderzoekers ontdekken belangrijke verandering in longbloedvaten bij COVID-19

Delen

De kleinste bloedvaten van de long (capillairen). Links zie je normaal gevormde bloedvaten in een gezonde long. Rechts zie je de uitgesproken aantasting van de kleine bloedvaten in een met COVID-19 besmette long.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat COVID-19 belangrijke veranderingen veroorzaakt in de bloedvaten van de longen. De afwijkingen in de longen tonen dat het virus veel meer schade aanricht dan een gewoon griepvirus (influenza).

 

De onderzoekers bestudeerden de aantasting van het netwerk van bloedvaten in de longen van COVID-19-patiënten. Ze vergeleken die bevindingen met de veranderingen die een gewoon griepvirus (influenza) veroorzaakt.

Kleinste bloedvaatjes beschadigd

Bij COVID-19 waren er in de longen heel duidelijke en unieke bloedvatafwijkingen. De kleinste bloedvaten van de longen (de capillairen) waren ernstig beschadigd en bevatten veel bloedklonters. Het virus had ook de wanden van die bloedvaatjes aangetast. Bij een gewoon griepvirus waren er veel minder bloedvatafwijkingen in de longen.

Nieuwe bloedvaten

Verder ontdekten de onderzoekers dat zich door COVID-19 talloze nieuwe bloedvaten vormden (angiogenese). Dat werd duidelijk met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken en moleculair onderzoek. Daarnaast bleek dat COVID-19 een specifiek soort ontstekingsproces veroorzaakt in de longen, verschillend van de ontsteking door influenza.

Dr. Stijn Verleden (postdoctoraal onderzoeker van de onderzoeksgroep BREATHE): “Met dit onderzoek bewijzen we dat de aantasting van bloedvaten in de long een grote rol speelt in het falen van de ademhaling en het unieke ziektebeeld (ARDS of acute respiratory distress syndrome) bij COVID-19. Dat biedt belangrijke nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van vernieuwende therapieën, die specifiek gericht zijn op het voorkomen of genezen van deze bloedvatafwijkingen.”

Internationale samenwerking

Het onderzoek is het resultaat van een wereldwijde internationale samenwerking van onderzoeksgroepen in Duitsland (Hannover, Mainz), België (Leuven), Zwitserland (Basel) en de Verenigde Staten (Cambridge, Harvard). De dienst longziekten en de dienst thoraxheelkunde van UZ Leuven en de onderzoeksgroep BREATHE (Labo voor Respiratoire Aandoeningen en Thoraxheelkunde) van de KU Leuven waren zeer nauw betrokken bij dit onderzoek. De resultaten van dit onderzoek werden recent gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘The New England Journal Of Medicine’.

Geef een reactie