Typ om te zoeken

Facility Ziekenhuizen

Kinderpsychiatrisch Centrum Genk: “Outsourcen? Mits een goede dialoog en opvolging”

Delen

Het Kinderpsychiatrisch Centrum Genk vzw is een autonoom ziekenhuis, maakt deel uit van het netwerk voor Kinder- en Jeugdhulpverlening Ligant in Limburg en dankt haar bestaan aan vier Limburgse Ziekenhuizen. Het KPC is gelegen op een zorgcampus en telt een 1000-tal aanmeldingen, circa 1500 ambulante raadplegingen en ongeveer 300 opnames per jaar. Net de schaalgrootte en die aparte ligging maken de facilitaire processen in KPC bijzonder, zo vertelt Reina Abbink.

“We genieten van het grote voordeel dat we aanvankelijk gehuisvest konden worden bij één van onze moederorganisaties, het Ziekenhuis Oost-Limburg. Zo maakten we van bij de start in 2002 al deel uit van hun logistieke flow en konden we een samenwerking uitbouwen met hun ondersteunende diensten. Nu wonen we in een aparte en eigen nieuwbouw sinds 2013, maar nog steeds op dezelfde zorgcampus. De facilitaire diensten besteden we vandaag quasi volledig uit, hetzij door beroep te doen op externe firma’s (linnen, tuinonderhoud, droge voeding, broodmaaltijden…) hetzij middels een dienstverleningsovereenkomst met ZOL Genk (middageten, schoonmaak, technische dienst, ICT,…).”

Focus op de zorg en de relatie

“Toen we in 2013 verhuisden naar een eigen locatie op dezelfde zorgcampus, was de samenwerking met ZOL op vlak van de facilitaire processen aan een revisie toe doch de samenwerking zelf bleef als goede praktijk behouden. KPC en haar 70 medewerkers en artsen willen zoveel als mogelijk investeren in de directe patiëntenzorg. Op de loonlijst van KPC vind je geen collega’s in de schoonmaak, technische dienst,  ICT-dienst…terug. Uiteraard kunnen ook wij niet zonder. We zijn dan ook blij met de inzet van de ons toegewezen collega’s uit het algemeen ziekenhuis ZOL Genk. Outsourcen, ja dus. Maar wel mits een goede dialoog en opvolging. “Een goed voorbeeld is de voeding. De meeste kinderen zijn sowieso niet zo weg van een varkenslapje met boontjes. Zeker in de kinder- en jeugdpsychiatrie is het belangrijk dat het eten zeer smakelijk en kindvriendelijk is. Daar treffen we in het ZOL een goede partner, die open staat voor feedback. We werken vandaag bijvoorbeeld met een koude lijn specifiek voor kinderen, waarbij eten in bulk wordt geleverd. Vervolgens wordt het eten hier opgewarmd en geportioneerd, waarna we zo huiselijk mogelijk samen met de kinderen tafelen.”

Een belangrijke spil in het facilitair web is de onthaalverpleegkundige, Ann Reynders, die naast het onthaal in een beperkte jobtime ook de verschillende logistieke processen faciliteert, mee opvolgt en instaat voor de circulaire communicatie. In deze zeker niet onbelangrijk. Dankzij het fonds Sociale Maribel genieten we ook sinds de nieuwbouw van de inzet van een logistieke medewerker, wèl een medewerker van KPC, die eerder taakgericht ingezet wordt dichtbij de zorg, in duo met leefgroepbegeleiding. Doordat deze medewerkers zo dicht op de zorg werken en de medewerkers van ZOL zo nauw in hun rol en als persoon betrokken worden, slagen we er ook in onze medewerkers meer medeverantwoordelijkheid te laten opnemen. Een vuil koffiekopje achterlaten in de vergaderzaal, je plaats aan tafel vies achterlaten, daarop word je in KPC snel aangesproken.”

Duurzaam en sociaal

Het matcht voor KPC en haar medewerkers samen te werken met scholen, die aan ons de stagebegeleiding toevertrouwen van ‘studenten logistiek in deeltijds leren deeltijds werken’. Het investeren in deze stagebegeleiding is voor KPC een win-win. Een paradepaardje van het KPC zijn de prachtige belevingstuinen (6 op maat ingerichte ingezonken tuinen in totaal, één per leefgroep, een bezoekerstuin en een personeelstuin). “Voor het onderhoud werken we samen met een firma die duurzame jobs creëert voor mensen uit de sociale economie. Dat vraagt misschien wel meer dialoog en opvolging, maar onze ervaringen zijn positief en het doet deugd om ook in de facilitaire processen je waarden als hulpverleningsinstantie te kunnen uitdragen.

Geef een reactie