Typ om te zoeken

Overige

Overgewicht bij kinderen: ga voor betrouwbaar advies

Delen

Op dinsdag 11 oktober is het de tweede wereld-obesitas-dag. De focus ligt dit jaar op overgewicht bij kinderen. Wereldwijd kampen 223 miljoen schoolkinderen met overgewicht of obesitas. De verwachting is dat dit aantal nog zal stijgen tot 268 miljoen tegen 2025. Tenzij we nu iets doen!” Zegt Rian van Schaik.   

Een betere ondersteuning voor de ouder en het kind 

Overgewicht is een van de grootste uitdagingen van de toekomst. Volgens een schatting heeft de helft van de Belgen overgewicht. In Vlaanderen kampt 12% van de jongens en 14% van de meisjes met overgewicht. Ongeveer 3% van alle kinderen is obees.

Rian van Schaik: “Overgewicht creëer je niet op één dag, dus doorbreek die vicieuze cirkel voor het te laat is. Begin bij de kinderen en vooral bij de omgeving van de kinderen: de ouders, die vaak zelf met overgewicht kampen; maar ook de school waar nog steeds veel snoepautomaten staan; de reclames tijdens de kinderprogramma’s, enzovoort.”

Gelukkig zien we al in vele scholen een verbetering, waar ze actief werken aan een gezonde school; waar ze de kinderen stimuleren om meer te bewegen en bewust  maken van gezonde en duurzame voeding. Maar het blijft moeilijk voor ouders en kinderen, in een maatschappij waar op elke hoek van de straat een goedkope calorierijke snack te krijgen is. Daarnaast krijg je verwarrende boodschappen in de media over ‘wel of geen koolhydraten’ en ‘wel of geen vetten’. 

Rian: “De ouder ziet vaak het bos door de bomen niet meer. De regering heeft hierin ook een grote verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door het aanleggen van veilige fiets- en wandelroutes naar en van school en lokale speelveldjes.”

Kinderen mogen niet op dieet 

Kinderen met overgewicht en obesitas zijn vaak minder fit, presteren minder in de turnlessen, klagen sneller van rugpijn en hebben frequenter platvoeten of X-benen. Bovendien voelen zij zich vaak niet goed in hun vel en zijn ze vaker het slachtoffer van pesten op school.

Moeten kinderen dan op dieet? Niet volgens de kinderarts Inge Gies:

Kinderen moeten nog groeien en  mogen niet op dieet. Wel is het goed dat een diëtist, als deel van het multidisciplinair team,  de kinderen met overgewicht en de ouders van deze kinderen, goed begeleidt naar een gezonder voedingspatroon. De preventie blijft essentieel, maar behandeling en opvolging zijn dat evenzeer.  Nog steeds verrassend is dat veel  ouders niet beseffen, dat overgewicht en obesitas bij jonge kinderen het risico op gezondheidsproblemen ook al verhoogt. Gezondheidsproblemen die de kinderen  hun hele leven meedragen.” 

Ieder kind is uniek 

Waarom dan naar de diëtist? 

Rian: “Ieder kind en ieder gezin is anders. De diëtist neemt de tijd om een persoonlijk advies te geven. Zij of hij zal rekening houden met meer dan alleen de voeding.  Hoe is de gezondheid? Neemt het kind medicatie? Is er voldoende mogelijkheid voor beweging? Hoe is de familiale toestand? Hebben de broers en/of zusjes ook overgewicht? De ouders? Wat zijn de voedingsgewoonten? Wat zijn de voorkeuren van het kind en van het gezin? Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk. Je kan niemand van vandaag op morgen vragen om alles te veranderen. De kunst bestaat er net in om aanvaardbare aanpassingen te maken, in kleine stapjes, zodat het kind en het gezin blijven genieten en bijna onbewust een gezondere leefstijl aanleren. Een gewoonte die ze voor altijd behouden. Vandaag is deze begeleiding van de diëtist niet terugbetaald. Jammer, want het is net die doelgroep die het meest voordeel haalt voor de gezondheid op lange termijn, die een financiële ondersteuning nodig heeft.”  

Nederland betaalt 3 uur aan consultaties per jaar 

De gezondheidszorg in België behoort tot de beste in de wereld. Maar voor wat betreft de terugbetaling van een consultatie bij de diëtist staan we nergens in vergelijking bij onze buurlanden. In Nederland krijgt elke patiënt drie uur aan consultaties bij de diëtist per jaar terugbetaald. In België geldt de terugbetaling enkel bij mensen die lijden aan diabetes (max. 2 consultaties per jaar) en bij nierfalen (max. 4 consultaties per jaar). Toegang tot gezonde voeding en beweging voor kinderen is nochtans een basisbehoefte.

Ouders hebben veel vragen en twijfels. Voedingsgoeroe’s maken de verwarring alleen maar groter. Alle voedingsmiddelen op de Belgische markt zijn geschikt voor consumptie, zolang je ze een juiste plaats geeft en varieert. Een snoepje mag, maar bij voorkeur niet vaker dan 1 x per dag. Fruit en groenten, in alle kleuren en bij elke maaltijd is dan weer een uitstekend idee. Hoe doe je dat?  

Rian: “Het aanleren van regelmaat, gezonde portiegroottes, fruit en groenten, … is maar een klein onderdeel van een gezonde levensstijl. Hoe krijg je een gezin opnieuw samen aan tafel? Hoe ga je om met een kind dat getroost wordt met snoep na een teleurstelling, echtscheiding of verlies. Wat zijn eenvoudige alternatieven die makkelijk inpasbaar zijn, ook binnen een klein huishoudbudget? Daarbij kan de diëtist helpen. Motiverende gespreksvoering is deel van de opleiding en helpt bij het onderkennen van problemen en oorzaken van eet- en gewichtsproblemen. We vragen daarom aan de regering voor meer ondersteuning in de preventie en behandeling van kinderen met overgewicht, door diëtisten.”  

Over de beroepsvereniging voor voedingsdeskundigen en diëtisten: VBVD 

De VBVD verenigt diëtisten en voedingsdeskundigen in het bezit van een wettelijk erkend diploma. 

De diëtisten volgen de hedendaagse wetenschappelijk inzichten op de voet en hebben een belangrijke plaats in het multidisciplinaire team naast de arts. De diëtisten zijn deskundig op gebied van gezonde voeding in de diverse levensfases en bij uitstek in de preventie van voeding gerelateerde welvaartsziekten zoals obesitas. www.vbvd.be

Over de Wereld-obesitas-dag

http://www.worldobesity.org/what-we-do/action-initiative/aiprogrammes/world-obesity-day/

De wereld obesitas dag werd gelanceerd in 2015 om praktische oplossingen aan te bieden om mensen te helpen een gezonder gewicht te bereiken en te behouden. Om de prevalentie voor overgewicht te verminderen. De wereld-obesitas-dag 2016 focust zich dit jaar op obesitas bij kinderen, in lijn met de WHO commissie:  WHO Commission’s report on Ending Childhood Obesity

Bron: VBVD – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van