Typ om te zoeken

In the spotlight Overige Ziekenhuizen

“Patiënten moeten zo fit mogelijk blijven”

Delen

UZA pakte het lastenboek op een andere manier aan. Er werd een prijs vastgelegd en gevraagd welke kwaliteit cateraars daarvoor konden bieden. Voor een goed herstel zijn gezonde maaltijden cruciaal.  

UZA werkt samen met een externe cateraar, Sodexo. De maaltijden worden in koude lijn bereid. Er zijn vier productiedagen voor zeven consumptiedagen. Er is ook een digitaal maaltijdbeheersysteem waardoor patiënten zelf kunnen kiezen, weliswaar binnen de beperkingen van hun dieet. De keuzemogelijkheid motiveert hen om goed te eten. Dat is ook zo bij kinderen.  

Michaël Sels is hoofddiëtist, in totaal zijn er in UZA 21 diëtisten. “Een belangrijke taak is de preventie en de behandeling van ondervoeding. We streven ernaar dat patiënten zo fit mogelijk hun therapie kunnen aanvatten zodat het herstel en de revalidatie in optimale omstandigheden kunnen verlopen. Bij preventie focussen we sterk op gezonde voeding en een gezond gewicht. Obesitas is een groot probleem. Wel is het zo dat vermageren tijdens bepaalde ziektes zoals kanker niet goed is omdat de patiënt dan verzwakt.  

Bijvoeding 

Soms nemen patiënten bijvoeding, maar Michaël Sels wijst erop dat dit steeds gepaard moet gaan met een goed advies. In eerste instantie kan je met gewone voeding al goede resultaten bereiken. Als je extra calorieën nodig hebt, dan drink je bijvoorbeeld best volle melk en kies je voor vetrijke kaas. “Bijvoeding is behoorlijk duur en wordt niet terugbetaald. Het is ook zo dat een dieet pas werkt als je het een langere tijd volhoudt. Eenmalig een flesje bijvoeding drinken, is zinloos. We proberen dus met gewone voeding meer calorieën en eiwitten te geven om iemand te laten aansterken. Je kan extra stukjes kip in de soep mengen, of vermicelli lettertjes. Dat smaakt lekkerder dan wanneer je eiwitpoeder toevoegt. 

Uitbesteden 

Het UZA werkte met een openbare aanbesteding om een cateraar te selecteren. “We pakten het anders aan. Een klassieke methode is het noteren van je wensen. Dan ga je op de markt na wie dat kan aanbieden tegen het voordeligste tarief. Het nadeel is dat de prijzen dan sterk onder druk staan, wat tot kwaliteitsverlies kan leiden. Daarom legden we in de offerte de prijs vast en gingen we op zoek naar de partner die voor dat bedrag het meeste kwaliteit kon bieden. Het zette cateraars aan tot creativiteit en een andere denkwijze. Ze hebben daarvoor de expertise in huis.”  

Broodbuffetwagens 

In het oncologisch dagziekenhuis zijn er nu ook broodbuffetwagens. “Dat zit niet in de ligdagprijs van de overheid vervat, maar we vinden het belangrijk deze patiënten een kwaliteitsvolle maaltijd te bezorgen. We hameren er sterk op dat patiënten goed eten, dan kan je het niet maken om hen in de dagkliniek niets aan te bieden. Wie te veel verzwakt, moet soms de behandeling verminderen of stopzetten, wat het genezingsproces vertraagt.” 

Broodbuffetwagen Serve-Rite (Temp-Rite)

Geef een reactie