Typ om te zoeken

Overige

Pfizer wint Galenusprijs voor geneesmiddel tegen uitgezaaide borstkanker

Delen

Pfizer mocht gisterenavond de prestigieuze Galenusprijs in ontvangst nemen voor het meest innovatieve geneesmiddel van het afgelopen jaar. Het gaat om een geneesmiddel voor de behandeling van uitgezaaide HR+/HER2- borstkanker, het meest voorkomende type van hormoongevoelige borstkanker. In ons land krijgen jaarlijks 2.500 vrouwen de diagnose van uitgezaaide borstkanker, een op dit moment nog ongeneesbare ziekte.[1] Van die 2.500 vrouwen worden er ongeveer 1.600 gediagnostiseerd met het type HR+/HER2-.[2] De Galenusprijs werd uitgereikt aan Karel Van De Sompel, General Manager van Pfizer BeLux, in het bijzijn van Pedro Facon, Directeur-Generaal Gezondheidszorg bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

2.500 Belgische vrouwen per jaar

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen borstkanker. Vooral vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium zagen hun overlevingskansen sterk stijgen. Desondanks krijgen in ons land jaarlijks 2.500 vrouwen de diagnose van uitgezaaide borstkanker en die ziekte is voorlopig nog ongeneeslijk.[3] Van die 2.500 vrouwen worden er ongeveer 1.600, 2 op 3, gediagnostiseerd met het type HR+/HER2-.[4] Vrouwen die de diagnose krijgen, leven gemiddeld nog 3 jaar. Na 5 jaar is nog 28% van hen in leven.[5]

Vrouwen voelen zich vergeten

Uitgezaaide borstkanker heeft een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van de vrouwen die de diagnose krijgen, omdat de uitzaaiingen ook de werking van andere organen aantasten, zoals het centraal zenuwstelsel (o.a. hoofdpijn, spraakproblemen), de longen (o.a. borstpijn, bloedspuwen), de beenderen (o.a. pijn, mobiliteitsverlies), de lever en de gastro-intestinale organen (o.a. geelzucht, buikpijn).[6] Meer dan 60% van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker rapporteren matige tot ernstige gevoelens van angst of depressie en meer dan 70% geeft aan dat ze matige tot ernstige klachten van pijn of ongemak ervaren.[7] Chemotherapie leidt tot fysieke en mentale klachten, zoals onder meer vermoeidheid, maar ook schuldgevoel omdat de patiënten moeizamer kunnen zorgen voor hun naasten.[8] Bovendien is ook de emotionele belasting om te leven met de diagnose van een – voorlopig – ongeneesbare ziekte zwaar. Vrouwen die de diagnose krijgen, voelen zich vaak vergeten, omdat de aandacht voor borstkanker bij het brede publiek vooral gericht is op de positieve resultaten voor patiënten met borstkanker in een vroeg stadium.

Stap dichter bij het chronisch maken van uitgezaaide borstkanker

Gisterenavond ontving Pfizer de Galenusprijs voor haar geneesmiddel voor de behandeling van uitgezaaide HR+/HER2- borstkanker. „Doorbraken in de geneeskunde als deze brengen ons een stap dichter bij het chronisch maken van uitgezaaide borstkanker. Op termijn zullen meer mensen sterven met borstkanker – en dus door andere factoren dan de kanker zelf – dan van borstkanker“, zegt prof. dr. Patrick Neven (KU Leuven), gynaecoloog gespecialiseerd in goed- en kwaadaardige borstaandoeningen.

Het nieuwe geneesmiddel is reeds beschikbaar in Luxemburg, in België zit het nog in de terugbetalingsprocedure.

###

[1] Kankerregister (2013). Trends in incidentie.

[2] Eigen berekening.

[3] Kankerregister (2013). Trends in incidentie.

[4] Eigen berekening.

[5] Belgian Cancer Registry (2012). Cancer Survival in Belgium. Editie 2012. Brussel: Liesbet Van Eycken. ; Cardoso, F.; Bischoff, J.; Brain, E.; Zotano, Á.; Luck, H.; Tjan-Heijnen, V.; Tanner, M. & Aapro, M. (2013). A review of the treatment of endocrine responsive metastatic breast cancer in postmenopausal women. Cancer Treat Rev., 39(5): 457-465.

[6] Irving, W.; Muss, H. & Mayer, D. (2011). Symptom management in metastatic breast cancer. The Oncologist, 16: 1203-1214.

[7] Lidgren, M.; Wilking, N.; Jonsson, B. & Rehnberg, C. (2007). Health-related quality of life in different states of breast cancer. Qual Life Res, 16: 1073-1081.

[8] Lenz, C. & Schmitt, D. J. (2014). Diagnosis of mBC Impact on Social Life: The “Here and Now” Survey. Pharmacology & Therapeutics, 23: 111-115.

Bron: Pfizer – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van