Typ om te zoeken

In the spotlight Sector Woonzorgcentra

Praktische gids helpt tijdig regelen voor een rustige oude dag

Delen

Je kan in het leven niet alles voorzien. Neem de coronacrisis, die geheel onverwacht ons hele leven omgooide de voorbije maanden. Toch kan je, door op voorhand na te denken over mogelijke scenario’s en bijpassende oplossingen, met een geruster gemoed leven. De praktische gids ‘Alles weten over ouder worden’ van de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat helpt ouderen daarbij.

De tevredenheid piekt vaak na 60. Mensen hebben meer tijd, weinig hoeft nog, veel kan. Maar met het ouder worden veranderen ook verwachtingen en behoeften. Is je woning aangepast voor wanneer je minder goed te been bent? Verhuis je beter naar een compactere locatie in de dorpskern? Wil je blijven werken, ook na je 65ste, of bijklussen na je pensioen, en hoe doe je dat zonder dat je je fiscaal in nesten werkt? Hoe voorkom je dat artsen medische behandelingen opstarten die je die niet meer wil, op een moment dat je dat niet meer zelf duidelijk kan maken? Wat als je op je op latere leeftijd uit elkaar gaat, of als je partner overlijdt? Kan je kleinkinderen bevoordeligen bij een nalatenschap? Wat gebeurt als je zelf je administratie niet meer kan beheren?

Deze nieuwe levensfase levert veel nieuwe vragen op. Wacht je af? Dan kan je voor voldongen feiten komen te staan en moet je misschien genoegen nemen met oplossingen die niet echt passen, omdat er geen keuze meer is. Met de praktische gids ‘Alles weten over Ouder Worden’ geven de Koning Boudewijnstichting en Fednot tips over alles van wonen en gezondheid tot pensioenrechten en de bescherming van je vermogen, over grootouder zijn, scheiden op latere leeftijd of schenken en nalaten. Over hoe je betrokken blijft bij je buurt en gemeenschap en zinvol bezig blijft, ook in je latere leven.

De gids geeft praktisch advies en nuttige adressen, en stimuleert de reflex om op voorhand maatregelen te nemen. De publicatie kwam grotendeels tot stand voor de coronacrisis, maar is vandaag meer dan ooit relevant.

Samenwerking tussen Koning Boudewijnstichting en Federatie van het Notariaat
De gids “Alles weten over ouder worden” past in de reeks praktische publicaties die de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat (Fednot) samen uitbrengen. Hij kan gratis gedownload worden via de website van Fednot of via de website van de Koning Boudewijnstichting. De gids kan ook gratis besteld worden via www.kbs-frb.be. Dat is ook zo voor de andere praktische gidsen in deze reeks.

Geef een reactie