Typ om te zoeken

Finance In the spotlight Woonzorgcentra

Premie zorgpersoneel: liever structurele maatregelen zonder discriminatie

Delen

Op 25 juni keurde een meerderheid in de Kamer een amendement aan de noodbegroting toe waardoor het zorgpersoneel dat werkt in de federale sectoren een consumptiecheque krijgt van 300 euro. Het personeel dat werkt in de sectoren die vallen onder Vlaamse bevoegdheid krijgt die premie niet. Zorgnet-Icuro pleit voor doordachte structurele maatregelen om het personeel te waarderen. We moeten ons hoeden voor overhaaste beslissingen die een discriminatie.

Het voorstel van Sp.a werd gesteund door de groenen, PTB/PVDA en Vlaams Belang. De 125.000 federale werknemers in de algemene ziekenhuizen, thuisverpleging en wijkgezondheidscentra krijgen hierdoor een cheque van 300 euro die ze kunnen uitgeven in de horeca, winkels of de culturele sector. Het gaat in totaal om een extra uitgave van 37 miljoen euro. Woensdag was er een gelijkaardig voorstel ingediend in het Vlaams parlement voor een premie voor het personeel in de Vlaamse sectoren. Dat amendement kreeg echter in het Vlaams parlement geen meerderheid. Het resultaat is dat de 127.000 werknemers van onder meer de woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen, voorzieningen voor personen met een beperking, thuiszorg en jeugdzorg de premie niet krijgen. Dit installeert een ontoelaatbare discriminatie tussen werknemers die zich tijdens de crisis allemaal even hard hebben ingezet.

Zorgnet-Icuro hoopt dat dit soort tweesporenbenadering zich in de toekomst niet zal herhalen, en dat Vlaanderen deze situatie rechttrekt. We pleiten vooral om niet te werken met eenmalige beloningen maar voor een structurele vorm van loonaanpassing. Een verdere uitrol van IF-IC, de functieclassificatie met bijhorende loonbarema’s, is hiervoor het richtsnoer. Een betere waardering moet deel uitmaken van een nieuw sociaal akkoord. Daarover lopen momenteel onderhandelingen. Dergelijke discriminaties installeren een oneerlijke concurrentie tussen sectoren, iets wat we in tijden van personeelsschaarste, absoluut moeten vermijden.

2 Comments

 1. Luc Kindermans juli 1, 2020

  ‘jullie maken het verschil’… een mooie uitspraak ware het niet dat steeds het ‘zorg-‘personeel in de kijker wordt geplaatst. let op: ik heb ook voor hen het volle respect doch de medewerkers van oa. de facilitaire diensten, zoals de schoonmaakdiensten, stonden / staan in de ‘eerste linie’ en hebben zich meer dan ‘uit de naad gewerkt! Maar deze werken, zoals steeds, ‘achter de schermen’ en worden hierdoor veelal ‘vergeten’ en niet vernoemd!! Spijtig, zeer spijtig…. laat ons dan ook beginnen voor hen in spotlights te zetten en hen steeds SAMEN met het zorgpersoneel te vernoemen. Uiteindelijk hebben zij het SAMEN door gesparteld. Uit naam van al diegene die ‘achter de schermen’ werken, dank u!
  Luc Kindermans – diensthoofd facilitaire diensten – A.S.Z.

  Beantwoorden
  1. Kris Mascaux juli 2, 2020

   Geachte Luc, ik begrijp je reactie als je dit zo inschat wat perceptie in de media betreft. Ik denk echter dat in ‘de zorg’ alle medewerkers als ‘zorgpersoneel’ beschouwd worden. Dat is althans zo bij ons binnen Flegado/t’Onzent, een voorziening voor mensen met een beperking. Of het nu gaat over de poets, onze keuken, technische dienst, administratie, sociale dienst, leidinggevenden, … In onze voorziening is er steeds aandacht en groot respect geweest voor alle medewerkers tijdens deze onwezenlijke periode. Als wij binnen onze setting praten over ‘zorgpersoneel’, dan hebben we het over alle medewerkers, zelfs doelgroepmedewerkers uit het maatwerkbedrijf die in onze keuken staan. Zonder alle medewerkers was het niet mogelijk geweest de beste ondersteuning te bieden. Dat klopt!
   Kris Mascaux, coördinator Flegado

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: