Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

Project AZ Delta: een leef- en werkklimaat op maat van patiënten, zorgmedewerkers en budget

Delen

Als multitechnische specialist onder andere in klimatisatie, luchtfiltratie, cleanroomtechnologie en sanitair voor ziekenhuizen en woonzorgcentra plaatste ENGIE Solutions in AZ Delta een eigentijds en rendabel totaalpakket HVAC en sanitair oplossingen. “We monitoren bovendien alle parameters als steriliteit, temperatuur, luchtvochtigheid en druk mee vanop afstand voor een optimale veiligheid”, zegt Philippe Hellemans, Department Manager van Engie Solutions.

STERILITEIT, TEMPERATUUR, VOCHTIGHEIDSGRAAD, DRUKHIËRARCHIE

Een performant ventilatiesysteem is van cruciaal belang in een eigentijds ziekenhuis met hoge comforteisen.

In het nieuwe ziekenhuisgedeelte installeerde ENGIE gestuurde koelplafonds voor stille, tochtvrije en energiezuinige klimaatregeling. Maar pas op intensieve zorgen en in het operatiekwartier wordt de knowhow van ENGIE Solutions in HVAC/sanitair voor zorginfrastructuur écht duidelijk. “Op IZ installeerden we drukbewaking en luchtfiltering door antibacteriële HEPA-filters. Kamers met onderdruk zijn nodig voor patiënten die een besmettingsgevaar vormen, overdruk is nodig voor patiënten die gevoelig zijn voor besmetting. De 18 operatie- en 4 CATH-labzalen worden volledig beheerd op het vlak van luchtsteriliteit en optimale klimaatomstandigheden voor de dienstdoende chirurgen.”

MONITORING OP AFSTAND, DUBBELE BACK-UP

Als allround HVAC-designer voor de zorgsector installeerde ENGIE ook een gebouwbeheersysteem met monitoring op afstand van de technische installaties. “Stemmen de gevraagde waarden aan warmte, koeling of vochtigheidsgraad overeen met wat er geproduceerd wordt? Staan er toestellen in storing of zijn ze toe aan onderhoud? Via onze monitoring kunnen de onderhoudsploegen gericht worden aangestuurd. De monitoring wordt beheerd vanop de ziekenhuiscampus in Rumbeke zelf met een back-up vanop afstand door ENGIE Solutions.”

BEO-VELD EN WKK GEÏNTEGREERD

AZ Delta draait deels op een duurzame geothermische energiebron, nl. een bestaand BEO-veld. Enerzijds gekoppeld aan een warmtepomp voor lagetemperatuurverwarming en anderzijds aan een warmtewisselaar voor free cooling,. beide door ENGIE uitgevoerd. Naast de duurzame energie uit het BEO-veld is er ook WKK-koppeling met 2 gasmotoren, eveneens gekoppeld aan de lagetemperatuurverwarming.

DUURZAAMHEID EN MAXIMALE RENDEMENT

“Innovatieve oplossingen met een terugverdieneffect moeten ook passen in het budget van een bouwproject”, benadrukt Philippe. “We hebben warmterecuperatie op de koelmachines voorgesteld. Koelmachines geven warmte als restproduct en daar kan je veel energie op besparen. Erg nuttig voor ziekenhuizen met hun grote warmtevraag, maar hier niet haalbaar. Toch kunnen wij ook bij beperkte budgettaire ruimte oplossingen bieden voor rendabele en zuinige installaties mét zero CO2-emissie.”


Sinds 1 juli bundelen ENGIE Axima, ENGIE Cofely, ENGIE Fabricom en hun filialen hun krachten in een uniek merk “ENGIE Solutions”. ENGIE Solutions biedt een compleet multitechnisch aanbod aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Energielevering, installatie, exploitatie en onderhoud kunnen als één dienst worden voorgesteld.

Meer info over onze diensten in de zorgsector?

engie.be/healthcare

Geef een reactie