Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Prostaatkanker: de meerwaarde van een prostaatverpleegkundige

Delen

Door Veerle Lamotte, trajectbegeleider urologische oncologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen

 
Wij, prostaatverpleegkundigen, zijn overal en kunnen niet zeggen dat we ergens 100 procent bij horen. Toch zitten we in dat multidisciplinaire team, we staan dicht bij de artsen, we zijn op alle diensten thuis en dat is onze sterkte. We slaan een brug tussen de patiënt en de verschillende disciplines, we zijn gemakkelijk bereikbaar en hebben tijd voor onze patiënt.
 
De prostaatkankerpatiënt heeft nood aan informatie, psychologische ondersteuning, zorg op urologisch en seksueel vlak. Prostaatkanker betekent in eerste instantie een bedreiging van het leven. In tweede instantie, wanneer de prostaatkanker behandeld is, zullen de bijwerkingen van de therapie het zelfbeeld beïnvloeden door eventuele incontinentie en eventueel verlies van seksuele functies. Daarom is ‘het weten’ wat er allemaal zal of kan gebeuren zo belangrijk. Een goed geïnformeerde patiënt gaat zijn therapie beter dragen en zal beter omgaan met de nevenwerkingen ervan.
 
Het degelijk inlichten van onze patiënt moet grondig en volledig gebeuren en dat vraagt tijd. Tijd die de arts niet altijd heeft. Bovendien is de consultatie bij de arts vaak emotioneel geladen waardoor de helft van de informatie verloren gaat. Het is zinvol om de patiënt en zijn partner na de consultatie op te vangen en te bevragen naar wat hij juist begrepen heeft. Hier staan we als verpleegkundigen in de ideale positie. We zijn professioneel geschoold, kunnen de patiënt bevragen en extra aanvullende uitleg geven waar nodig. Maar wat nog belangrijker is, is dat we kunnen luisteren en de patiënt moed kunnen geven. We hebben de tijd om er te zijn voor onze patiënt en zijn familie.
 
Vanaf de diagnose zijn we een bekend gezicht voor de patiënt en zijn partner. We worden een aanspreekpunt. De patiënt ziet ons op de sleutelmomenten in zijn therapie. Dit kan bijvoorbeeld voor en na de radicale prostatectomie zijn, maar dit kan ook op de consultatie zijn na zijn operatie wanneer de patiënt nog last heeft van incontinentie en niet goed weet wat hij er mee moet. Dan geven we tips en tricks om het leven aangenamer te maken.
 
Onderwerpen zoals libido en erectiele dysfunctie zijn geen gemakkelijke bespreekbare items. Door het als verpleegkundige vooraf bespreekbaar te stellen en begrijpbaar te maken, worden ze, als deze problemen zich voordoen, achteraf gemakkelijker besproken met de behandelende arts.
 
Ik heb het al even aangehaald; de partners van onze patiënten zijn even belangrijk. Ook voor hen moeten wij een laagdrempelig aanspreekpunt kunnen zijn. Zij leven erg mee met hun echtgenoot, hebben het zeer zeker moeilijk met de nieuwe situatie en hebben vragen en verdriet. Door onze laagdrempeligheid nemen ze gemakkelijk met ons contact op en worden zij niet vergeten.
 
Maar prostaatverpleegkundigen zijn geen alwetende mensen. Soms gaat het ons petje te boven. Doordat we tot dat multidisciplinaire team horen, zitten we regelmatig samen met verpleegkundigen van de betreffende diensten, psychologen, sociale werkers, kinesisten en trajectbegeleiders voor andere clusters. Zo hebben wij een klankbord waar wij raad kunnen vragen. De aanwezigheid van de verschillende disciplines zorgt er voor dat we kunnen doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg op maat. De verschillende disciplines worden ingeschakeld naar de behoefte van onze patiënt. Hier proberen we de drempel naar andere specialismen zoals psychologische ondersteuning, kinesitherapie, pijntherapie enzovoort te verlagen.
 
Uit de praktijk laat onze patiënt weten dat de prostaatverpleegkundige een echte meerwaarde is. De gespecialiseerde verpleegkundige is een gids in de behandeling en in de nevenwerkingen, een supporter aan de zijlijn, een schouder om op te leunen, gemakkelijk bereikbaar en een onmisbaar aanspreekpunt in een moeilijke periode.
 
urobel logo
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie