Typ om te zoeken

ICT In the spotlight

Radiologen UZ Antwerpen verbeteren zorg via AI 

Delen

Alleen al in een afdeling radiologie kan de inzet van artificiële intelligentie levens redden, zo luidt het bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Met de Israëlische AI-toepassing Aidoc worden levensbedreigende aandoeningen pijlsnel gedetecteerd. 

Wanneer een patiënt onder de scanner gaat, hangt de detectie van levensbedreigende pathologieën in de regel volledig af van het waakzame oog van de radiologen. Zeker wanneer het over neuroradiologie gaat, is het een uitdaging om acute aandoeningen snel te ontdekken. Daarom installeerde het Universitaire Ziekenhuis Antwerpen onlangs een AI-toepassing om de artsen op de afdeling radiologie bij te staan in de zoektocht.  

“We scannen het brein van de patiënt, en de Aidoc-software detecteert of er laesies met een hoge densiteit in de beelden zitten”, zegt Paul Parizel, directeur van de dienst radiologie bij UZ Antwerpen. “Vervolgens probeert ze de laesies te identificeren, door ze te annoteren op het beeld. Dat helpt in de eerste plaats om de aandacht van de radioloog op abnormale dingen te vestigen: soms zie je niet alles. Het geeft ook een extra geruststelling om te weten dat er een tweede ‘lezer’ is, die een abnormaliteit ook heeft opgemerkt.”  

Tijdsdruk 

Bij de pathologieën die Aidoc opmerkt zit er een tijdsdruk: het gaat om acute pathologieën, waarbij iedere minuut telt in het stellen van een diagnose en het aanvatten van de behandeling. Hoe sneller ze worden gedetecteerd, hoe beter. En dus is een extra paar ogen, al zijn ze virtueel, altijd beter. Of liever: honderden ogen tegelijk“Belangrijk is dat Aidoc alle laesies tegelijkertijd detecteert en aangeeft”, zegt Parizel. “Zo gaat de AI een psychologisch effect tegen dat courant bekend is onder radiologen: wanneer een radioloog een laesie ontdekt, geeft dat een intens gevoel van tevredenheid in het brein. Een ‘aha!’-moment: ‘Ik heb het ontdekt’. Maar bij een hersenscan is er vaak meer dan één laesie. Aidoc is niet afgeleid door dat geluksgevoel in het menselijk brein wanneer er één ding wordt ontdekt. Het lijst gewoon alles op wat het ziet. Een radioloog van wacht die om drie uur ’s nachts wordt opgeroepen voor een CT-scan, heeft een enorm goeie hulp aan Aidoc. De software helpt ons om belangrijke beslissingen te nemen.” 

Niet in de plaats 

De AI-software is van Israëlische makelij: Aidoc is een startup die twee jaar geleden werd opgericht in Tel Aviv, en vorig jaar nog door het Amerikaanse magazine TIME werd geroemd als een van de 50 Genius Companies of 2018. Hun software werd inmiddels al geïnstalleerd in talloze ziekenhuizen over de wereld, en ondertussen werd ze ook in gebruik genomen door de radiologen van het Maria Middelares-ziekenhuis in Gent. 

“Aidoc is vooral bedoeld om de radioloog bij te staan niet om hem te vervangen.”

Aidoc is vooral bedoeld om de radioloog bij te staan, zegt Parizel, niet om hem te vervangen. “De AI komt vooral in de plaats van eenvoudige, repetitieve taken, waarin radiologen momenteel veel tijd moeten investerenDe hulp van artificiële intelligentie geeft hen meer tijd voor dingen die er écht toe doen. Zoals hun collega’s adviseren.” 

Meer data 

Ook niet onbelangrijk: AI-toepassingen als Aidoc nemen de radioloog een hoop werk uit handen. Op de dienst radiologie van het UZ Antwerpen worden er jaarlijks al zo’n 160.000 onderzoeken per jaar uitgevoerd. “Er is een complete shift bezig, waarbij radiologie een alsmaar integraler deel van de geneeskunde wordt”, zegt Parizel. “Er is constant vraag naar meer studies, met meer beelden, en meer data. Er wordt veel meer een beroep op gedaan voor decision making en het maken van vergelijkingen. Tegelijkertijd is er een lichte afname bezig in het aantal radiologen. De inzet van AI is een manier om dat op te lossen.” 

 

Geef een reactie