Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

Renson draagt bij aan gezond en comfortabel binnenklimlaat in Lommels zorgproject

Delen

Gezonde binnenlucht en aangename temperaturen in WZC Ploegdries

Van voldoende natuurlijk daglicht is geweten dat het een positieve impact heeft op een herstel of revalidatie, maar dat ook een goede binnenluchtkwaliteit en aangename temperaturen daarin een rol spelen, daar waren de betrokken partijen bij de bouw van dit nieuwbouw zorgproject in Lommel volledig van bewust. Een performant ventilatiesysteem zorgt er in combinatie met de Fixscreen doekzonwering van Renson dan ook voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.  

“De bouw van het nieuwe Woonzorgcentrum Ploegdries in Lommel werd aangevat in april 2016,” blikt projectbegeleider Alain Van Gompel (Woningbouw Dockx bvba) terug. “Half 2019 werd het rusthuis dan opgeleverd. Het project omvat een grote ondergrondse parkeergarage en de gemeenschappelijke ruimtes (dagzaal, polyvalente ruimtes) van de assistentiewoningen op -1. Bovengronds is er dan het eigenlijke rusthuis met 76 kamers (82 bedden). Daarbij sluiten ook 41 nieuwe assistentiewoningen aan.” 

Als bouwheer / aannemer / projectontwikkelaar nam Dockx de keuze voor het ventilatiesysteem voor zn rekening,” zegt architect Robbert Harte (d&a architecten)in samenspraak met de uitbater van het rusthuis, die vragende partij was voor een C+ ventilatiesysteem te installeren. De keuze viel hier dan ook op de combinatie van rechtstreeks toegevoerde natuurlijke buitenlucht via raamverluchtingsroosters en vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht via de Healthconnector van Renson. Het feit dat er via CO2-detectie in de Healthconnector kleppen per rusthuiskamer op die manier enkel dan meer geventileerd wordt wanneer dat echt nodig is, zorgt er – samen met de luchtdichtheid van de bouwschil mee voor dat aan de geldende EPB-normen voldaan kon worden.  

Buitenzonwering voor aangename binnentemperaturen 

Naast een gezonde binnenluchtkwaliteit draagt Renson in dit project ook bij tot een comfortabel interieur dankzij de installatie van de Fixscreen doekzonwering. Door de zon tegen te houden nog voor die het glas kan bereiken, is het mogelijk om zelfs op warme zomerdagen de binnentemperatuur onder controle te houden, zonder naar airco te moeten grijpen. Tegelijk blijft het zicht naar buiten toch steeds behouden, en dat is voor de bewoners mooi meegenomen.” 

“Dit project ziet er niet alleen heel mooi uit,” kijkt Alain Van Gompel er tevreden op terug, “maar de combinatie van natuurlijke ventilatie en buitenzonwering zorgt zelfs in een flink geïsoleerd en perfect luchtdicht gebouw als dit voor gezonde lucht en aangename temperaturen binnen.”  


Renson Healthconnectorvraaggestuurd ventileren per ruimte 

Specifiek voor woonzorgcentra en ziekenhuizen, met slechts één ventilatie-extractiepunt per leefruimte, heeft Renson een oplossing om slim te ventilerende Healthconnector. Die kan gecombineerd worden zowel met een centraal C- als een D-ventilatiesysteem.  Als ‘decentrale klep’ regelt de Healthconnector het ventilatieniveau per kamer op initiatief van de geïntegreerde sensoren die constant het CO2-niveau meten. Zo gebeurt de mechanische afvoer van vervuilde lucht slim en efficiënt. 

www.renson.eu 

Renson 07/2019
WZC Ploegdries Lommel

Geef een reactie