Typ om te zoeken

Techniek Woonzorgcentra

Residentie Amarosa geniet van gezond en comfortabel binnenklimaat

Delen

Licht en lucht slim ingezet met Renson ‘Health Care Concept’

Natuurlijke toevoer van verse lucht via raamverluchtingen, nachtkoelingsroosters en dynamische buitenzonwering: samen zorgt dat ervoor dat de bewoners van de 28 nieuwe assistentiewoningen van Residentie Amarosa in Wervik het hele jaar door gezonde binnen- lucht ademen én van aangename binnentemperaturen kunnen genieten.

Het Renson Health Care Concept bundelt die architecturale ‘ingrepen’ op een esthetische manier in een natuurlijke, duurzame en energiezuinige totaalop- lossing voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. En dat door licht en lucht slim in te zetten, liever dan te kiezen voor een overdaad aan energieverslin- dende technieken.

Natuurlijke toevoer van verse lucht

“In de nieuwe assistentiewoningen van vzw Mater Amabilis woon- en zorgcentrum werd bewust ingezet op een gezond binnenklimaat,” vertelt algemeen directeur Jurgen Duyck. “Even de ramen openen is helaas onvoldoende om 24/7 van voldoende verse lucht te kunnen genieten. Een gecontroleerde basisventilatie is daarvoor de enige efficiënte oplossing.”

Via de Invisivent en Fixvent raamverluchtingen van Renson, is er op een natuurlijke manier (zonder kanalennet) steeds voldoende buitenlucht voor handen om de vervuilde binnenlucht te ‘verversen’. De toevoerroosters zijn voorzien van een zelfregelende klep waardoor er zelfs bij harde wind toch steeds hetzelfde volume verse lucht binnenkomt en er andersom geen warmte verloren gaat. In combinatie met een vraaggestuurd afvoersysteem wordt er trouwens nooit meer energie verbruikt
dan nodig is, omdat er enkel dan geventileerd wordt wanneer de binnenluchtkwaliteit te wensen over laat.

Aangename temperaturen
“Naast een goede binnenluchtkwaliteit speelt ook de temperatuur een belangrijke rol,” weet architect Johan Ketele. “Veel daglicht via grote ramen heeft dan wel een positieve invloed op het herstel van een zieke of op het humeur en het comfort van een bejaarde. Maar met steeds meer warme dagen per jaar,loert het risico op oververhitting om de hoek.” De enige efficiënte manier om dit te voorkomen is door de zonnestralen tegen te houden nog voor die het glas bereiken, zoals hier met de windvaste Renson Fixscreens (doekzonwering) voor de ramen van de assistentiewoningen. Die hebben het grote voordeel dat het zicht naar buiten – ook met de screens naar beneden – toch behouden blijft. Met de Fixvent Mono AK wordt bovenop bepaalde ramen van residentie Amarosa in dezelfde kast de toevoer van verse buitenlucht zelfs gecom- bineerd met doekzonwering, perfect geïntegreerd in de gevel. “Met Fixvent en Fixscreen is er zo geen onderscheid merkbaar tussen de ramen, en dat komt de gelijkvormigheid van de gevel alleen maar ten goede,” is Johan Ketele daar duidelijk blij mee.

Natuurlijk koelen
Door de buitenzonwering in dit project ook nog eens te combineren met intensieve ventilatie via grote nachtkoelingsroosters kan de binnentemperatuur in de zomer zelfs met maar liefst 5 graden dalen. Zonder energieverslindende airco, maar gratis en voor niets via natuurlijke koeling dankzij de koelere buitenlucht ‘s nachts. De lamellenroosters naast de ramen die daarvoor instaan zijn insectenwerend, inbraakvertragend en perfect geïntegreerd in het schrijnwerk.

 

 

Geef een reactie