Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Revalideren in een thuissfeer, met een lach en een traan

Delen

“We werken uitsluiten voor kinderen en jongeren, vanaf enkele maanden tot jongvolwassenen. Ze verblijven tijdens de week residentieel – zowel overdag als ’s nachts – of enkel overdag. Het betreft twee grote groepen: jongeren met een neurologisch letsel en pulmonaire problemen. Vooraleer kinderen hier komen hebben ze al een hele weg afgelegd en een deel van het onderwijs moeten ontberen. Bij pulmonaire letsels gaat het onder meer om kinderen met mucovicidose maar ook om kinderen die te vroeg geboren zijn en bij wie de longen niet goed ontwikkelden. Bij neurologische problemen onderscheiden we jongeren met epilepsie en daarnaast jongeren met NAH tengevolge van verkeersongevallen, bijna-verdrinking, enz. Vaak gaat het om een combinatie van medische-, ontwikkelings- en gedragsproblematieken. Sinds vorig jaar zijn we gestart met behandeling voor jongeren met hersenverlamming. We werken daarvoor heel nauw samen met de kliniek van Pellenberg: zij doen de orthopedische operaties en in revalidatiefase komen ze naar Pulderbos voor 8 à 10 weken. Vaak zijn het kinderen die bij aankomst 24 uur horizontaal liggen en die na 10 weken vlot kunnen stappen.”

Totaalaanpak

“Revalidatie is bij ons een zeer breed begrip. Wij bieden een totale zorg aan en kiezen daarom voor een interdisciplinaire werking. Zo stemmen we revalidatietherapieën als kinesitherapie, logopedie, ergotherapie en verpleegkundige zorgen en dieetaanpassing op elkaar af. Voor de medewerkers vraagt deze aanpak om een flexibele houding. Ze worden immers gedwongen om over de muren van hun technisch vakgebied heen te kijken en mee te draaien in een totaalaanpak. Dat is niet even makkelijk voor iedereen. Ofwel houden nieuwe medewerkers het voor bekeken na enkele maanden ofwel blijven ze hier twintig jaar werken. Eens de smaak te pakken zit de aanpak van Pulderbos hen in de genen. We focussen overigens niet alleen op revalidatie. Er is aandacht voor de emotionele, gedragsmatige en sociale begeleiding van de patiënt en zijn gezin. Na de lessen en behandeling is er tijd voor ontspanning in de natuurlijke omgeving van Pulderbos. We beschikken over een uitgebreide infrastructuur: kinderboerderij, fitnessruimte, media- en spelotheek, zwembad, enz.”

KADER: pilootproject respijthuis Limmerik

“Kinderen en adolescenten met een zware beperking of chronische aandoening hebben tijdens hun thuisverblijf voortdurend nood aan aandacht en zorg. Voor de ouders is dit een zware, belastende opdracht zowel fysiek als mentaal. Om de ouders even tot rust te laten komen en te kunnen genieten van een welverdiende pauze, bieden wij een thuis voor de kinderen, tot maximaal één maand per jaar in ons respijthuis Limmerik, een pilootproject voor Vlaanderen. Limmerik is bijna zoals thuis: kinderen zijn er in goede handen, een verpleegkundige houdt de klok rond een oogje in het zeil. Een arts, opvoedkundige, psycholoog, kinesist en speciaal opgeleide vrijwilligers staan non-stop paraat. In Limmerik, dat onderdak biedt aan vijf kinderen is er tijd voor gezellig snoezelen, uitgebreid baden, genieten van de tuin of samen koken. Het proefproject, mede tot stand gekomen door een aantal sponsors, staat open voor iedereen.”

Eigen school met online lessen

“Wij beschikken op onze site ook over een eigen school voor Pulderbosbewoners met een secundaire, lagere en kleuterschool. Op die manier hoeven kinderen geen onnodige achterstand op te lopen. Kunnen kinderen klassikaal onderwijs nog niet aan, dan krijgen ze individueel onderwijs tot ze kunnen aansluiten bij de groep. Sommigen kunnen online les volgen via hun thuisschool via het Tolecomsysteem. Deze manier van les volgen is belangrijk vanuit sociaal oogpunt want op deze manier voelen de kinderen zich verbonden met hun school. Bovendien behalen de meeste kinderen uitstekende resultaten met dit systeem.”

Integratie

“Onze site beschikt over een tiental hectare groen en bossen in een rustig, idyllisch kader. Ons afsluiten van de omgeving is echter geen optie, wij gaan dan ook volop voor integratie. Kinderen en medewerkers bezoeken films of theater, gaan iets drinken in het dorp, maken uitstapjes, enz. Van het zwembad maken ook scholen en verenigingen gebruik. Ondertussen denken wij al volop na over de toekomst van de accommodatie waarbij zowel nieuwbouw als renovatie tot de mogelijkheden behoren. Het is een moeilijke economische tijd en investeringen zijn geen vanzelfsprekendheid. Maar wij zijn er van overtuigd dat een samenleving een keuze moet maken voor de revalidatie van kinderen zodat zij nog volop kansen krijgen,” besluit Steven hazenbosch.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie