Typ om te zoeken

HR

Robots in de zorg: toverformule om werkdruk te verlichten?

Delen

Robots in de zorg

Robots doen al decennia dienst in de industrie, sinds enkele jaren duikt robotica op in en rond het huis. Zo nemen de robotstofzuigers en grasmaaiers ons werk uit handen. Recenter deed de robot zijn intrede in de zorgsector. In Duitsland loopt de robot Cora in woonzorgcentra en ziekenhuizen, het Japanse Toshiba ontwikkelde Aico als assistente voor de zorgsector. Deze robot met menselijke gelaatstrekken luistert geduldig naar verhalen van dementerenden, zo vertellen de ontwerpers. 
 

Ondersteunende software

Waar deze robots voornamelijk proef draaien zien we op de Belgische markt een robot die vandaag reeds taken opneemt in de zorgsector. De robot Zora is aan de slag in 55 woonzorgcentra, dagelijks komen 5000 personen in contact met Zora volgens QBMT. Het bedrijf voert de robot in en voorziet het van gepaste software. Aan de buitenzijde is Zora® een aantrekkelijke verschijning in wit met kleuraccenten blauw of rood. De robot wordt geprogrammeerd met een uitgebreid pakket aan ondersteunende software op maat van de zorginstelling.
 

Zora als groepsbegeleider

In wzc De Boarebreker in Oostende wordt Zora gebruikt in de kinesitherapie. “Zora kan een groepsgymnastiek leiden met zowel oefeningen voor de bovenste als de onderste ledematen. Terwijl onze bewoners actief deelnemen, kunnen we meer individuele aandacht geven aan de bewoners die begeleiding nodig hebben,” vertelt kinesiste Sylvie Mahieu. “Zora eindigt de groepsgymnastiek met liedjes waarop ze danst. De bewoners zingen uit volle borst mee en proberen de danspassen na te doen.” De kinesist stuurt de robot aan via een tablet. “Vanop afstand ga je als robot een conversatie aan met de bewoners. Zora vertelt wat de kinesitherapeut intikt op de tablet. Bewoners reageren steeds verrast als ze merken dat Zora hun naam kent. Op deze manier lukt het soms om contact te maken met bewoners met dementie.”
 

Spelletjes

De Boarebreker wil Zora in de toekomst inzetten voor ergo en animatie. Zora kan naast de fysische revalidatie een heleboel spelletjes brengen. Zo kan ze bingo spelen, hoofdrekenen, hoofdsteden laten raden, spreekwoorden laten aanvullen, liedjes zingen bij een verjaardag, enz. “We vinden het leuk om op die manier onze bewoners wat variatie te brengen in de dagelijkse activiteiten” zegt kinesist Arlette Muyldermans. Het kinéteam van De Boarebreker vreest er niet voor dat Zora hen gaat vervangen. “We zien de robot als een aanvulling. In de dagelijkse praktijk heeft de kinesitherapeut meer tijd om persoonlijk aandacht aan iemand te schenken terwijl de robot oefeningen voordoet aan de hele groep. De kinesisten ervaren niet echt mindere kanten aan Zora. Het valt echter wel op dat de bewoners het menselijk contact en een vriendelijk woord blijven verkiezen.”
 

Technologie van grootouder tot kleinkind

“Nog een extra troef is dat de robot de technologieën van vandaag tot bij de bewoner brengt. Dat biedt veel gespreksthema’s in de groep en naar bezoekers toe. De bewoner heeft iets nieuws te vertellen aan zijn familie. Iedere bezoeker wil de robot graag even aan het werk zien. Het wordt ook een gespreksonderwerp om met kleinkinderen te bespreken” besluit kinesitherapeut Patrick Delanghe.
 

Peterschapsformule

De robot Zora kan gekocht worden maar QBMT biedt ook creatieve oplossingen voor het wzc. Is de aankoop te hoog gegrepen dan kan een bevriend bedrijf de robot in een peterschapsformule leasen en als het ware doneren aan het wzc. Dit zorgzame gebaar biedt het donorbedrijf een zekere exposure en wordt door de medewerkers van het bedrijf als een sociale meerwaarde ervaren.
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie