Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek Woonzorgcentra Ziekenhuizen

Robots helpen een handje bij desinfectie

Delen

Desinfectie en decontaminatie zijn cruciaal tijdens Covid-19. Er zijn verschillende producten en technieken op de markt. Het Wit-Gele Kruis Limburg bouwde een eigen decontaminatieruimte waar waterstofperoxide wordt ingezet. Ook UV-C licht is zinvol. 

Als iemand hoest of niest, komen er piepkleine druppeltjes in de lucht en op oppervlakken terecht. De afgelopen maanden konden we dat zowat elke dag horen. Als die druppeltjes ziekmakende virussen bevatten, zoals Covid-19 of griep, kunnen anderen ook besmet raken. In ziekenhuizen is desinfectie dan ook cruciaal. Er bestaan tal van manueel te gebruiken producten, zoals sprays en gels. Maar er zijn ook automatische methodes. Eén daarvan is UV-C licht. Dat kan virussen, schimmels en bacteriën in de lucht en op oppervlakken doden. Het wordt al ingezet om chirurgisch materiaal te desinfecteren. Het is een onzichtbaar licht met een golflengte van 254 nanometer. De korte golf is in staat door de celwand van micro-organismen te dringen en het DNA te vernietigen. 

Robots 

Philip Vermeye, Manager Technische zaken Ziekenhuis Oost-Limburg

Verschillende bedrijven bouwen robots met UV-C licht, onder meer UVD Robots uit Denemarken. In België is Medtradex een verdeler. Ceo Ivo Schapdrijver: “De robots zijn uitstekend geschikt om een gesloten ruimte te desinfecteren, zoals een patiëntenkamer, een operatiekwartier, een gang. Ze zijn sterk in opmars, ook buiten de medische sector. Cruciaal is de afstand tussen de lichtbron en het oppervlak. Eén meter afstand geeft 100% effectiviteit, maar op twee meter daalt dat naar 25%. De robots verplaatsen zich autonoom volgens een bepaalde route en desinfecteren intussen verder, dit is de zogeheten Drive By desinfectie. Op cruciale plaatsen kunnen ze wat langer blijven staan om te desinfecteren. Net omdat de robot zich kan verplaatsen worden schaduwzijden vermeden: dat zijn de achterkanten van oppervlakken die je anders niet zou bereiken. Nog een pluspunt is dat de robot vanop afstand geprogrammeerd kan worden en er geen personeel in de gecontamineerde ruimte aan de slag moet.  

Ook emeritus professor Val Edwards-Jones, expert in medische microbiologie, is gewonnen voor de technologie. Ze was verbonden aan de Manchester Metropolitan University. Ze schreef op 25 februari 2020 de paper UV-C light and Coronavirus Statement. Ze werkte veertig jaar in laboratoria voor microbiologie en er werd uv licht gebruikt om de lucht en oppervlakken te desinfecterenZe werkte mee aan een aantal studies naar de effectiviteit ervan als onafhankelijk consultant in opdracht van bedrijven die ermee aan de slag wilden. Ze was verbaasd over de snelheid van het desinfectieproces: afhankelijk van het type ziektemaker, duurde het 5’-30’.  

Vernevelen 

Medtradex is marktleider in volautomatische desinfectie technologie. Dat is bijvoorbeeld ook de verneveling met waterstofperoxide die in heel wat ziekenhuizen wordt gebruikt. Intussen ging ook het Wit-Gele Kruis in Limburg er mee aan de slag en bouwde in Bilzen een decontaminatieruimte. Er zijn twee aparte zones waar mondmaskers en schorten aan waslijnen worden opgehangen. Een droge mist van waterstofperoxide, verspreid door een Phileas toestel, doodt bacteriën, gisten en schimmels. Elke dag kunnen er zo’n 3000 mondmaskers en 380 schorten ontsmet en hergebruikt worden.  

Kwaliteitsmanager Marie-Jeanne Vandormael“De eerste dagen hadden we de capaciteit nodig voor een inhaalbeweging. Maar ook het Wit-Gele Kruis in andere provincies en andere organisaties kunnen er op intekenen, zoals woonzorgcentra. Het is ook zinvol voor ambulancediensten die hun materiaal willen laten decontaminerenNu ligt de focus op corona, maar het is ook bruikbaar bij bijvoorbeeld de MSRAbacterie.” De verpleegkundigen stoppen hun schort en mondmasker na een bezoek bij een klant in een plastic zak, dubbel verpakt. Ze verzamelen het materiaal van één week in hun autokoffer en brengen het dan naar hun afdeling. Vanuit de logistiek wordt alles daar drie keer per week opgehaald, ook het materiaal dat van patiënten komt. Na reiniging gaat alles via een ander ‘proper transport terug in circulatie. Alle gedesinfecteerde stuks worden apart in plastic verpakt. Het betekent voor ons heel concreet dat we een voldoende voorraad hebben, ook op lange termijn. In het begin van de crisis kampten we net als heel wat zorgorganisaties met een krappe situatie, het kwam erop aan alles op alles te zetten om voldoende beschermingsmateriaal te krijgen. We garandeerden veiligheid voor onze medewerkers, tekorten waren er niet. We hebben nauw samengewerkt met onder meer ziekenhuizen om bestellingen te doen. Bioracer produceert wielerkleding, maar ze maakten voor ons schorten.   

Combinatie 

In Ziekenhuis Oost-Limburg worden verschillende technieken gebruikt om mondmaskers en patiëntenkamers te desinfecteren. Ook volledige afdelingen werden omgevormd van covid naar non-covid. Ir. Philip Verheye is manager technische zaken: “Om de mondmaskers te desinfecteren, maakten we enkele bakken met een UV-C lamp. Je legt de maskers in de afgesloten bak en zet de schakelaar aan. Na een kwartiertje zijn de mondmaskers terug bruikbaar.  

Op een soort ‘giraf’ die verrijdbaar is, hingen we ook dergelijke lampen. Daarmee ontsmetten we onder meer echotoestellen. Daar werkten we met twee ‘giraffen’ met telkens twee lampen. Je rijdt ze binnen in een afgesloten lokaal, zet de timer aan (half uurtje) en gaat naar buiten UV-C licht is efficiënt om te ontsmetten, wel schadelijk voor mensen.  

Een andere ontsmettingsmethode is ‘tijd’. Na 72 uur gaan we er van uit dat het virus zo goed als volledig geneutraliseerd is. Dat kan bijvoorbeeld voor een patiëntenkamer waar een corona-patiënt lag. Om een hele corona-afdeling te desinfecteren, hebben we een week tijd nodig. Alles staat drie dagen leeg, daarna volgt een grondige hygiënepoets. Als het op twee dagen moet, dan gebruiken we een verneveling met waterstofperoxide, iets dat we aan een externe firma uitbesteden. Daarna volgt ook een hygiënepoets.” 


Gemengde aanpak nodig 

Het bedrijf Medtradex verdeelt instrumenten en producten om materialen en oppervlakken te desinfecteren, en richt zich onder meer op de medische sector. Ceo Ivo Schapdryver: “Een efficiënte aanpak bestaat uit verschillende factoren. Ziekenhuizen hebben zich anders georganiseerd met aparte covid-afdelingen en een flow om kruisbesmettingen te vermijden. Alles werd geregeld ontsmet, ook tussen de handelingen door. Belangrijk zijn dan de high touch oppervlakken. Wanneer de patiënt de kamer verlaat, is een grondige aanpak nodig en dan zijn technieken met waterstofperoxide en UV-C licht zinvol.   

Medtradex krijgt al sinds het begin van Covid-19 een stortvloed van vragen. “De crisis ging heel snel. Je kon er als ziekenhuis niet volledig op voorbereid zijn. Het hangt ook niet alleen van hen af. De fabrikanten kregen vanuit zowat heel de wereld vragen. Er is het principe van supplying on demand waarbij de stock gemanaged wordtmaar de vraag was nu buitenproportioneel. Het leidde er ook toe dat er bedrijven op de markt kwamen zonder de nodige knowhow en met grondstoffen die niet de vereiste registraties hebben doorlopen, wat jammer is.”  

Geef een reactie