Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Sanitair materiaal meer en meer bestand tegen vandalisme

Delen

In de gevangenissen en de centra voor jeugddelinquenten is het schering en inslag, maar ook in de ziekenhuizen komt er stilaan meer en meer sanitair materiaal dat bestand is tegen vandalisme. Toiletten, wastafels en douches worden zo gemaakt dat de bewoner of patiënt geen mogelijkheid krijgt om schade aan te brengen. Het meest afdoende vandaalbestendige materiaal is roestvrij staal (RVS) of inox.
In de psychiatrische kliniek van de Broeders Alexianen in Tienen heeft men alleen maar spiegels die tegen agressie en vandalisme kunnen. Ze zijn niet alleen krasvrij, ook zijn ze gemaakt uit kunststof zodat ze niet kunnen breken. Een stukgeslagen spiegel in glas kan immers een gevaarlijk wapen worden voor zelfverwonding of agressie. Ook in UZ Leuven heeft men soortgelijke spiegels hangen op de psychiatrische afdeling van het universitair ziekenhuis. ‘Op het eerste gezicht is er geen verschil met normale spiegels. Je moet ze alleen recht en glad hangen, want je kunt ze plooien aan de randen en dan geven ze een verkeerd beeld – een beetje zoals het spiegelpaleis op de kermis. Eén groot voordeel van dergelijke spiegels in kunststof: je krijgt ze niet stuk’, zo zegt Chris Timmermans van de technische dienst van UZ Leuven.
Naast spiegels is er nog ander vandaalbestendig sanitair in het Leuvense ziekenhuis. ‘Alle douches zijn zonder slangen en met vaste sproeikoppen. De temperatuur wordt van buitenaf geregeld zodat mensen zich niet kunnen verbranden. De drukknop is niet al te groot en het water spuit ook maar gedurende een vastgelegde tijd. Zo kan een patiënt die verward is door de medicatie de kamer niet onder water zetten. Je moet de mogelijkheden om schade toe te brengen zo beperkt mogelijk houden en echt aan alles denken. Op de afdeling staan gewone douches maar wel zonder slangen. Het kranenwerk van de wastafels is zo gemaakt dat de bewoner of patiënt zich zo weinig mogelijk kan verwonden. De wastafels zijn allemaal in inox of roestvrij staal, zoals in de meeste gevangenissen. Het kan bijna niet afgebroken worden’, aldus Chris Timmermans. Ook de toiletten zijn vandaalbestendig. Niet alleen hebben ze een vrij kleine drukknop in inox maar ze zijn zo uitgerust dat men er niets kan aan bevestigen. Het sanitair is heel eenvoudig en sober aangebracht, zodat de bewoners niet op bepaalde ideeën worden gebracht.
In UZ Leuven zijn er enkele kamers die er als een isoleercel uitzien, zowel op de afdeling psychiatrie als op de spoedgevallendienst: ‘Dit zijn volledig afgesloten ruimtes die helemaal kaal zijn, uit veiligheidsoverwegingen. Het sanitair hier is heel simpel en sober. De vaste doucheknoppen komen uit de muur en er zijn ook bewegingssensoren aangebracht. De ramen zijn niet alleen krasvrij, maar kunnen ook niet opengemaakt worden, hebben geen handvaten en kunnen niet stukgeslagen worden. Sommige patiënten zijn erg vindingrijk, al valt het hier erg goed mee’, zegt Chris Timmermans ter afronding.
Erg belangrijk in het hele verhaal is dat de veiligheid van de bewoner en patiënt gewaarborgd wordt. Daarom worden ook nog andere beschermende maatregelen voor sommige mensen genomen. Zo zijn er in UZ Leuven kamers waar het water volledig afgesloten kan worden. Een patiënt kan immers zo verward worden door medicatie dat hij voor ongelukken kan zorgen of waterellende kan veroorzaken. De laatste jaren gebeurt het heel weinig dat er vandalisme is en dat komt omdat het huidige sanitair materiaal zo sterk is. Bovendien is de markt van het vandaalbestendige sanitair materiaal voortdurend in beweging.

Tags:

Geef een reactie