Typ om te zoeken

Facility Ziekenhuizen

Sarco kleedt personeel in dezelfde filosofie als AZ Sint-Maarten

Delen

Algemeen ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen bracht zijn drie campussen in 2018 onder in een nieuw groot ziekenhuis. Samen met de verhuis kwam er een nieuwe huisstijl en kreeg alle personeel – van vrijwilligers tot artsen – ook nieuwe uniformen. Sarco, marktleider in industrieel wasbare beroepskleding voor de zorgsector, stond in voor de oplevering van de hedendaagse kledinglijn.

Het nieuwe ziekenhuis in Mechelen telt 643 hospitalisatiebedden en 96 plaatsen in het dagziekenhuis. Het is gebouwd met een duidelijke visie op wat zorgverlening moet zijn. “Onze missie is professionele, toegankelijke en betaalbare zorg bieden gestuurd door respect, openheid, kwaliteit en samenwerking, alsook door een gezonde ambitie”, vertelt Debby Van der Perre, stafmedewerker bij AZ Sint-Maarten. Het ziekenhuis kan daarbij rekenen op 1.350 medewerkers, 200 geneesheer-specialisten en een 200-tal vrijwilligers. De verhuis naar de nieuwe campus in Mechelen-Noord was de ideale gelegenheid om alle medewerkers in eenzelfde, herkenbaar uniform te steken.

Keuze gedragen door personeel

Het volledig traject, van beginfase tot de oplevering, duurde ongeveer 12 maanden. “We zijn intern gestart met een werkgroep om de look & feel te bepalen” zegt Debby Van der Perre. “We hebben een martkonderzoek uitgevoerd bij verschillende leveranciers. Daaruit hebben we dan de tender opgesteld waarin duidelijk stond wat onze mensen nodig hebben om op een comfortabele manier de juiste zorg te kunnen bieden.”

Hoog op het verlanglijstje van AZ Sint-Maarten stonden draagcomfort, kwaliteit en op esthetisch vlak moest de nieuwe beroepskleding aansluiten bij de nieuwe branding van het ziekenhuis. “In deze fase hebben wij onze modellen ontworpen, uiteraard rekening houdend met alle eisen en verwachtingen”, zegt Gino Vandecasteele, accountmanager bij Sarco. Die modellen kwamen vervolgens op paspoppen die enkele weken aan de linnenkamer en in de vergaderzalen werden geplaatst. “Van de volledige lijn uniformen voorzagen we ook modellen voor draagtesten. Zo kon het personeel de voorstellen ook testen op vlak van draagcomfort.” Via een enquêteformulier kon elke medewerker zijn of haar voorkeur uitspreken. “Dat gaat dus breder dan de werkgroep en maakt dat de keuze gedragen wordt door het personeel van AZ Sint-Maarten”, aldus nog Debby Van der Perre. Die keuze viel op het voorstel van Sarco.

Uniseks, maar stijlvol

Sarco koos voor een opvallend asymmetrisch halsontwerp met kleurrijke details. Deze esthetische details werden doorgetrokken in alle modellen. Het is niet evident om een heel diverse groep toch met één kledingconcept te kleden en een homogene uitstraling te geven. “Verpleging, schoonmaak, logistiek, vrijwilligers, dokters, apothekers, laboranten.. elk hebben ze eigen verwachtingen en eisen.” verduidelijkt Gino Vandecasteele. “Bovendien merken we dat er vroeger een kleinere speling was op de morfologie van de mensen. Nu is er meer verschil in lengte, maten en gewicht. Bij Sarco hebben we een unieke uniseks pasvorm ontwikkeld waarmee we met 9 maten (van XX small tot XXXX large) zo’n 99% van de medewerkers stijlvol kunnen kleden.”

Voor het ziekenhuis heeft dit niet anders dan voordelen. “Een aparte dames- en herenlijn zou een grotere hap uit ons budget nemen. Simpel weg omdat je dan meer kleding moet voorzien om het logistieke systeem te laten draaien.”, vertelt Debby Van der Perre.

Draagcomfort

Het draagcomfort wordt gegarandeerd door een speciale mouw, een stukje tricot aan de achterzijde van de mouw die op een innovatieve manier de nodige bewegingsvrijheid biedt. Voor de broek koos het ziekenhuis specifiek voor stretchstof. In een broek rendeert dat enorm, want verplegend personeel gaat veel door de knieën en beweegt elke dag heel veel. Sarco heeft hier heel wat ervaring mee en gebruikt een speciale stretch fiber (5%) die ook industrieel wasbaar is.

Een huiselijke stijl

Opvallend: AZ Sint-Maarten koos voor een gekleurde broek met jeanslook. Debby: “Dit past in het geheel. Net als de architectuur, de indeling en aankleding van ons ziekenhuis, geeft dit een huiselijker gevoel. Sarco ontwierp een lijn met een één concept waarin wij ons echt kunnen vinden.” Op de mouwen liet Sarco het logo van AZ Sint-Maarten borduren.

Gino Vandecasteele: “Persoonlijk ben ik zeer fier dit concept te hebben mogen uitwerken voor een van de modernste ziekenhuizen van het land, waar esthetiek perfect gecombineerd wordt met functionaliteit. Net zoals onze kledij.”

Partnerschip gestoeld op vertrouwen

De samenwerking tijdens dit project is goed verlopen. Debby Van der Perre. “Het was een modeltraject met een heel goede en heel stipte service. Sarco doet wat ze beloven: de levertijd werd gerespecteerd. Je voelt de ervaring en professionaliteit van Sarco in dit traject. Een mooi voorbeeld om de samenwerking te illustreren, vind ik de presentatie op het nieuwjaarsfeest. De directie van het ziekenhuis wou toen zelf in een modeshow het nieuwe uniform voorstellen. Sarco heeft toen snel extra modellen gemaakt en op tijd geleverd. Zo’n feest kan je immers niet uitstellen”, besluit Debby Van der Perre.

Meer info: www.sarco.be

Geef een reactie