Typ om te zoeken

In the spotlight Sector Techniek

Serviceflats vinden de weg naar warmtenet

Delen

Warmtenetten bieden ook voor zorginstellingen een potentieel om hun CO2-uitstoot en energiekosten te verminderen. Ondertussen vinden ook serviceflats en zorghotels in Gent hun weg naar deze alternatieve manier van verwarmen. Zorg&Techniek had een gesprek met Eric Perdu, senior commercial manager van het District Heating bij LUMINUS.    

Eric Perdu, senior commercial manager van het District Heating bij LUMINUS

De voorbije jaren zijn er heel wat nieuwe warmtenetten opgestart, onder meer in Roeselare, Oostende, en Antwerpen. Er worden er momenteel ook ontwikkeld in Kuurne, Mol, Harelbeke, Kortrijk en Eeklo. Maar het oudste warmtenet bevindt zich in Gent. Al sinds 1958 voedt de elektriciteitscentrale van Luminus in Ham bij Gent een 23 kilometer lang ondergronds netwerk van leidingen dat de restwarmte van de centrale verspreidt over de stad. “Het warmtenet in Gent telt vandaag een 120-tal aansluitingen ofwel het equivalent van 5500 gezinnen”, zegt Eric Perdu van Luminus. “Er zijn heel wat bedrijven en instellingen op aangesloten zoals de universiteit van Gent, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas en het rusthuis Sint-Jozef. Maar ook sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, een bibliotheek en zelfs een zwembad worden er mee verwarmd. Het netwerk zal nog uitgebreid worden met 5 km nieuwe leidingen, goed voor 530 nieuwe “particuliere klanten” op de site Tondelier. 

Serviceflats  

Ook serviceflats worden nu op het warmtenet in Gent aangesloten. Het gaat om het stadsontwikkelingsproject Voortman, op de terreinen van het AZ Sint-Lucas aan de kant Vogelenzang/Blaisantvest. Dat project omvat een zorghotel en 127 assistentiewoningen. “Het is altijd interessant om grote gebouwen aan te sluiten”, zegt Eric Perdu van Luminus. “Als je al die appartementen moet uitrusten met een eigen gaswandketel, dan is het rendement bedroevend laag. Vandaag zijn woningen zo goed geïsoleerd dat het verwarmen van sanitair water het hoofdverbruik is. Dat is veel grilliger qua profiel omdat mensen op alle mogelijke momenten van de dag sanitair warm water gebruiken. Ze nemen immers ’s morgens, ’s avonds of soms zelfs ’s nachts een douche. Maar er zijn ook veel pieken, waardoor je veel energie nodig hebt op zeer korte periodes. En dan is dat efficiënter om dat samen te gooien op het net.”  

“Eenmaal je op het warmtenet bent aangesloten, verloopt de installatie zeer eenvoudig en onderhoudsvriendelijk.”

Installatie  

Zorginstellingen kunnen makkelijk aansluiten op het warmtenet. “Eenmaal je op het warmtenet bent aangesloten, verloopt de installatie zeer eenvoudig en onderhoudsvriendelijk”, zegt Perdu. “Als de zorginstelling vandaag een mazoutketel of gasketel heeft, dan is de aansluiting eenvoudig. Het volstaat de verwarmingsketel weg te nemen en te vervangen door een warmtewissel-eenheid. Dat levert heel wat voordelen op naar ruimte en kosten toe. Ons systeem geeft een groot gebruiksgemak. Het is een comfortoplossing die de gebruiker verlost van een aantal zorgen. Een gasaansluiting en schouw zijn niet nodig. Je moet geen jaarlijkse keuring meer doen. Onderhoud is wel nog nodig. Het enige alternatief is inderdaad een eigen stookplaats. Maar dan moet je die zelf gaan uitbaten en onderhouden. Dat vraagt kosten en middelen.”  

Mogelijkheden  

Het aantal warmtenetten in België is beperkt. “Toch zijn er in België veel mogelijkheden met kleine warmtenetjes”, zegt Perdu. “Heel vaak zijn er immers bronnen in de buurt, zoals een restbron, een verbrandingsoven of warmte van een warmtekrachtkoppeling (WKK).  

Een van de concepten die vandaag erg in trek zijn, is het gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK). De warmte van de motor kan je dan hergebruiken, om je site te verwarmen of om te delen met een appartementsgebouwen in de buurt. Een dergelijk systeem hergebruikt de warmte die vrijkomt bij het produceren van elektriciteit. Elektriciteit die door een WKK-motor wordt geproduceerd, is bovendien een stuk goedkoper omdat je geen transport- en distributiekosten betaalt. Je krijgt daar ook certificaten voor.”   

Eind 2014 werden twee nieuwe WKK-motoren in gebruik genomen die het stadsverwarmingsnet van Gent op duurzame wijze voeden. Ook in 2019 werd een nieuwe WKK in dienst genomen. Om dergelijke projecten te realiseren kan Luminus een beroep doen op zijn gespecialiseerde filialen, zoals Vanparijs Engineer, ATS en Luminus Solutions. Er zijn ook mogelijkheden met zonne-energie waarvoor er samengewerkt wordt met andere Luminjus-dochters, Insaver en Dauvister. “Zo maken we er een geheel van zodat de zorginstelling kosten bespaart en een stuk efficiënter en groener gaat werken,” zegt Perdu.   

Steden  

Wetenschappelijke studies zeggen dat in 2050 maar liefst 75% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving zal wonen. “Daarom zijn we ervan overtuigd dat de klassieke manier om met energie om te gaan, herbekeken moet worden”, zegt Perdu. “We hebben nood aan innovatieve oplossingen om op een duurzame en ecologisch verantwoorde manier met energie om te gaan. Verwarming via het stadsverwarmingsnet is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan de traditionele verwarming op aardgas. Het warmtenet van Gent zorgt voor een besparing in CO2-uitstoot van meer dan 30% in vergelijking met verwarming via een klassieke CV-ketel. Zo helpt Luminus de stad Gent om haar ecologische voetafdruk te verkleinen”, zegt Eric Perdu. De stad Gent beschouwt het stadsverwarmingsnet als een essentiële schakel in haar beleid rond klimaat en energie-efficiëntie. De stad heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen, want tegen 2050 wil Gent klimaatneutraal zijn. De stad Gent investeert zelf ook in verschillende projecten van duurzame warmte en energie-efficiëntie. Luminus stelt zijn expertise ter beschikking om deze projecten mee vorm te geven. Luminus, een dochter van de internationale groep EDF, kan waar nodig terugvallen op de expertise en knowhow van EDF om de stad Gent te ondersteunen in de lange, maar noodzakelijke weg naar een klimaatneutrale stad. 

Geef een reactie