Typ om te zoeken

Overige

Snelle interventie bij diabetesvoetwonden kan onderste ledematen redden

Delen

Er komt een tsunami van diabetespatiënten op ons af. Vandaag leeft in België 1 op 12 volwassenen met diabetes. De verwachting is dat dit tegen 2030 zal oplopen tot 1 op 10 volwassen Belgen (1). De ziekte die wordt gekenmerkt door een te hoog suikergehalte in het bloed kan leiden tot tal van complicaties, zoals hart- en vaatziekten, blindheid en nierdialyse. Letsels aan de voeten komen vaak voor. Als een diabetesvoetwonde niet tijdig wordt aangepakt kan dit leiden tot een amputatie. Majeure amputatie komt tot 28 keer frequenter voor bij diabetici dan bij niet-diabetici (2), terwijl een snelle interventie bij diabetesvoetwonden de onderste ledematen in vele gevallen kan redden. Via zijn deelname aan Topdokters, vanaf 18 april op VIER, wil Prof. dr. Dimitri Aerden, vaatchirurg van het UZ Brussel, diabetespatiënten oproepen om waakzaam te zijn voor voetwonden.

Medische evoluties kunnen amputaties voorkomen

«Nog al te vaak eindigt de lijdensweg van een diabetespatiënt met een amputatie, vooral in de populatie vanaf 55 jaar. Deze traumatische ervaring voor de patiënt kunnen we echter in de meeste gevallen voorkomen als de patiënt zijn weg tijdig vindt naar een expertisecentrum. De vooruitgang op medisch en technologisch vlak van de laatste decennia biedt patiënten nieuwe perspectieven. Zo kan een slagaderlijke behandeling in veel gevallen een voet of been redden. Dankzij chirurgie kunnen we infectiecontrole bekomen of arteriële bevloeiing herstellen», aldus Prof. dr. Dimitri Aerden, vaatchirurg van het UZ Brussel. «Met mijn deelname aan Topdokters wil ik bijdragen aan een bredere sensibilisering over diabetes om amputaties bij deze patiënten te voorkomen, want de klok begint te tikken van zodra een wondje aan de voet ontstaat.»

Waakzaamheid van diabetespatiënten dringt zich op

Ondanks de betere zorg en technologische vooruitgang in de behandeling van diabetes, daalt het aantal amputaties van de onderste ledematen te weinig bij deze patiënten (4). Hoe langer een diabetespatiënt wacht met een voetprobleem, hoe slechter de prognose (3). Een voetwonde bij een diabetespatiënt die niet tijdig wordt aangepakt, kan zich snel ontwikkelen tot een oncontroleerbare situatie die zelfs met de meest geavanceerde expertise en technologie niet meer te redden valt. 

De patiënt kan zelf een rol spelen om een diabetesvoetwonde tijdig aan te pakken door alert te zijn bij voetwonden en zijn arts daar tijdig over aan te spreken. Een dagelijkse voetinspectie kan daarbij helpen. Patiënten kunnen daarbij letten op kleurveranderingen, warmte, eeltvorming, zwelling of vochtplekken in de kous.

Expertise bundelen voor geïntegreerde zorg

Het krijgen van een diabetesvoetwonde heeft verschillende oorzaken zoals verstopte slagaders, infecties, gevoelsverlies en voetmisvormingen. Vandaar dat een multidisciplinaire aanpak zoals in de Diabetesvoetkliniek van het UZ Brussel noodzakelijk is. Daar bundelen diabetologen, (vaat-, plastische- en orthopedische) chirurgen, infectiologen en dermatologen hun expertise met paramedici zoals diabeteseducatoren, orthopedische schoenmakers, podologen en psychologen, zodat de patiënt kan rekenen op een geïntegreerde zorg.

In de Diabeteskliniek van het UZ Brussel worden jaarlijks 6000 patiënten behandeld. Diabetespatiënten worden er dagelijks opgevangen en behandeld door een uitgebreid gespecialiseerd team van een 100-tal medewerkers. Het centrum brengt multidisciplinair overleg, expertise en onderzoek onder binnen één infrastructuur, waarbij de logistiek volledig rond de patiënt is gebouwd met bijzondere aandacht voor minder mobiele patiënten.

REFERENTIES: 

(1) Internationale Diabetes Federatie, https://www.diabetes.be/diabetes-cijfers

(2) 1: Calle-Pascual AL, Redondo MJ, Ballesteros M, Martinez-Salinas MA, Diaz JA, De Matias P, Calle JR, Gil E, Jimenez M, Serrano FJ, Martin-Alvarez PJ, Maranes JP. Nontraumatic lower extremity amputations in diabetic and non-diabetic subjects in Madrid, Spain. Diabetes Metab. 1997 Dec;23(6):519-23. PubMed PMID: 9496558.

(3) Gavan NA, Veresiu IA, Vinik EJ, Vinik AI, Florea B, Bondor CI. Delay between Onset of Symptoms and Seeking Physician Intervention Increases Risk of Diabetic Foot Complications: Results of a Cross-Sectional Population-Based Survey. Journal of Diabetes Research. 2016;2016:1567405. doi:10.1155/2016/1567405.

(4) Humphries MD, Brunson A, Hedayati N, Romano P, Melnkow J. Amputation Risk in Patients with Diabetes Mellitus and Peripheral Artery Disease Using Statewide Data. Ann Vasc Surg. 2016 Jan;30:123-31. doi: 10.1016/j.avsg.2015.04.089. Epub 2015 Jul 11. PubMed PMID: 26169463; PubMed Central PMCID: PMC4691363.

Bron: UZ Brussel – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van