Typ om te zoeken

Overige

Stoppen met roken onder begeleiding kan voortaan ook in AZ Sint-Jozef Malle

Delen

Het is nooit te laat om te stoppen met roken.  Stoppen is net als starten met roken, een proces van gedragsverandering.  Vaak is het met vallen en opstaan en lukt het niet van de eerste keer. Wetenschappelijk onderzoek wijst wel uit dat de slaagkans stijgt met een aangepaste begeleiding.  Binnen AZ Sint-Jozef Malle kan je voortaan voor die begeleiding terecht bij tabakoloog Olivier Deboel.  De interventie van een tabakoloog is 3 tot 4 keer effectiever dan als je op eigen houtje breekt met de sigaret.  Volgens de cijfers van tabakstop is na 1 jaar nog 23% van de patiënten na begeleiding rookvrij.  Als je op eigen houtje stop is de slaagkans 3 tot 5%.  

Begeleiding op maat

Olivier Deboel  is psycholoog met de specifieke erkenning als tabakoloog.  Hij geeft begeleiding op maat.  Hij houdt rekening met de persoonlijke situatie, medische achtergrond, ervaringen, vroegere rookstoppogingen en motivatie en zoekt naar de aanpak die best past.  De begeleiding bestaat uit motivationele gesprekstherapie, gedragswijziging en indien nodig ook medicamenteuze ondersteuning.   Ze richt zicht zowel op de fysieke aspecten van het roken en de rookstop (o.a. ontwenning en hulpmiddelen) als op gedragsmatige (praktische vaardigheden) en emotionele elementen (hoe omgaan met moeilijke momenten). 

Stoppen met roken, tal van voordelen

 • Betere wondheling en minder complicaties bij operaties
 • Beter effect van behandelingen (bv. chemotherapie)
 • Betere doorbloeding en meer zuurstof in het lichaam
 • Gemakkelijker ademhalen en minder hoesten dankzij verbeterde longcapaciteit
 • Op lange termijn verminderen  de risico’s op een hartaanval en kanker:
  • Na 1 jaar: risico op hartaanval vermindert met de helft
  • Na 5 jaar: risico op mond-, slokdarm- en blaaskanker daalt met de helft
  • Na 10 jaar: risico op een hartziekte is gelijk aan dat van niet-rokers 

Praktisch

Raadpleging is op donderdagnamiddag en steeds op afspraak (03/380.20.30)

De begeleiding bestaat uit verschillende gesprekken, afhankelijk van de specifieke situatie, over een periode van 3 tot 6 maanden.   1 jaar na de rookstop  is er een follow-up gesprek.   De mutualiteit komt tegemoet in  rookstopbegeleiding tot 4 uur individuele begeleiding per kalenderjaar.  

Bron: AZ Sint-Jozef Malle – eigen berichtgeving 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van