Typ om te zoeken

Facility Woonzorgcentra

“Streekproducten vallen goed in de smaak”

Delen

Het gros van de inkoop bij Armonea gebeurt via een centraal inkoopbeleid, maar er is ook ruimte voor streekproducten. De groep zet ook stevig in op het verwerven van smileys, een extra erkenning voor voedselveiligheid van het FAVV.   

Woonzorgcentrum Larenshof in Laarne heeft een heel diverse keuken. “We werken met drie koks, waarvan twee halftijds. Leuk is dat ze allemaal hun eigenheid hebben. De ene kookt klassieker, de andere durft wel eens te experimenteren met de smaken. Zo hebben we een kok die fantastische stoofpotjes kan bereiden. Op de dagen dat zij werkt, zetten we dat graag op het menu. Het is heel fijn om te zien en de bewoners appreciëren dat ook. Eten is belangrijk, onze bewoners kijken echt uit naar de maaltijden”, zegt Evelien Liebrecht, Head Hospitality van Larenshof. Ze is verantwoordelijk voor de keuken, de schoonmaak en de technische zaken in het wzc.  

Afwisseling 

“In overleg met de chef stellen we een menu van zeven weken op zodat er voldoende afwisseling is. Het is ook anders in de winter en de zomer. Zo kunnen we seizoengroenten meenemen. Elke dag koken we vers, dat vinden we belangrijk. We hebben onze vaste leveranciers, maar werken ook met streekproducten, zoals vlaaien. Voor onze bewoners heeft dat belang, ze appreciëren het. We houden ook rekening met individuele voorkeuren, zoals geloofsredenen of smaken. Niet iedereen lust bijvoorbeeld asperges, dan voorzien we iets anders. Sowieso is er steeds een alternatieve menu. De bewoners geven suggesties. In de winter is dat dan bijvoorbeeld hutsepot. Op verjaardagen verrassen we een bewoner graag.” 

Kwaliteit voorop 

Eric Van Dalsum is Quality Manager Hospitality bij Armonea. Hij staat in voor het beleid omtrent voeding, schoonmaak en technische diensten. “Aan eten en drinken besteden we heel veel aandacht. We werken met procedures en minimale vereisten die we in al onze tehuizen toepassen. Dat gaat samen met een geoptimaliseerde voedselveiligheid. We geven onder meer richtlijnen in verband met menu-rotatie zodat er voldoende variatie is, aangepast aan het seizoen. Onze bewoners krijgen geen repetitieve gerechten. Ook bieden we een mooie balans qua smaak, kleur en evenwicht op het bord. We houden rekening met allergenen en calorieën, maar ook met de presentatie van het gerecht. Het menu van de week wordt ter informatie uitgehangen op verschillende plaatsen”, zegt Eric Van Dalsum.  

Timing 

Oudere mensen kampen soms met een verminderde eetlust en smaak, wat kan leiden tot ondervoeding. Armonea pakt dit aan door de maaltijden te spreiden. “Om de twee uur bieden we een maaltijdmoment aan. Er zijn de ontbijten, middag- en avondmaaltijden. Maar tussendoor ’s ochtends, in de namiddag en voor het slapengaan bieden we een snack aan. Zo stimuleren we onze bewoners regelmatig te eten. We merken dat deze aanpak heel goed werkt. Dat is ook zo voor mensen met slik- en kauwproblemen. Zij krijgen dezelfde gerechten, maar dan aangepast. We voorzien bijvoorbeeld fingerfood of gemalen eten. Ook wie een dieet moet volgen, kan rekenen op een lekker menu.” 

Centraal en lokaal 

De instellingen van Armonea maken gebruik van een centraal inkoopbeleid. Daarvoor werkt Eric Van Dalsum samen met de inkoopafdeling. Het streefdoel is een goede balans tussen kwaliteit en prijs, maar ook een goede logistiek. “Voor de distributie maken we gebruik van het EFL-platform. Onze leveranciers bezorgen hun producten aan EFL. Eén vrachtwagen levert twee keer per week aan de verschillende sites. De vrachtwagen heeft verschillende koelzones zodat alles prima bewaard wordt”, zegt Eric Van Dalsum. 

Tegelijkertijd is het adagio van Armonea ‘dagelijks genieten’. “Er is ruimte om de menu’s aan te passen aan de producten van de streek. Grotendeels zit dat vervat in ons centraal aankoopbeleid, maar lokaal is er ook marge om bijvoorbeeld een plaatselijk biertje te serveren. We hebben sites waar de voorkeur gaat naar een klassieke keuken, maar we hebben bijvoorbeeld in Wallonië instellingen die vlakbij de Franse grens liggen en zij hebben graag eigen smaken, zoals Luikse gehaktballetjes. Daarmee houden we zeker rekening.” 

Smiley 

Het FAVV, het Federaal Agentschap voor VoedselVeiligheid controleert ook rusthuizen. Armonea stapte in een project om voor elke instelling een ‘smiley’ te verwerven. “Een smiley betekent dat de instelling nog verder gaat dan de wettelijk opgelegde vereisten op het vlak van voedselveiligheid. Momenteel hebben acht Armonea-huizen een smiley, in het eerste kwartaal van 2019 volgen er wellicht vijftien. Tegen 2020 willen voor al onze 86 instellingen een smiley behalen. We streven dus niet alleen naar kwaliteit, maar ook naar veiligheid en dat vergt een nog meer doorgedreven infrastructuur. Voor oudere mensen is zoiets heel belangrijk en daarom willen we graag ‘best in class’ zijn. Aan het toekennen van een smiley hangt een extra strenge audit van een onafhankelijk bureau vast. Er komt heel wat extra werk bij kijken, zoals documentatie, procedures op het vlak van de ontvangst van goederen, de interne flow, de opslag, het bereidingsproces van de maaltijden, de manier waarop er met afval wordt omgegaan. De hele cyclus wordt dus geanalyseerd. Het zorgt er ook voor dat onze teams heel alert blijven en daar hechten we veel belang aan.”  

Tevredenheid  

Armonea werkt met maaltijdbevragingen waarbij bewoners over het menu kunnen meebeslissen. Elk jaar gebeurt er een tevredenheidsonderzoek bij de bewoners en familieleden. Catering speelt daarbij een belangrijke rol, ook als doorslaggevend argument om voor een bepaalde instelling te kiezen. “De grootste aandacht gaat uiteraard naar de zorg zelf, maar ook naar de properheid van de site en naar het culinaire aspect. Dat laatste is heel subjectief en daarover krijgen we veel meningen. We zijn ervan overtuigd dat het een element is voor de mate van tevredenheid van onze bewoners, maar ook dat het een doorslaggevende factor kan zijn om een familielid aan ons toe te vertrouwen. Op dat vlak scoren we goed, maar we beseffen dat het iets is waaraan we dagelijks moeten werken.”  

Geef een reactie