Typ om te zoeken

ICT

UMC Sint-Pieter optimaliseert materiaalverbruik op het OK

Delen

…dankzij geïntegreerd softwareplatform Juliette

 
“Net als vele andere ziekenhuizen zat het UMC Sint-Pieter tot voor kort met een aantal belangrijke problemen in en rond het OK. Men had bijvoorbeeld onvoldoende inzicht in de kostprijs van chirurgische ingrepen en er waren problemen met het traceren en het factureren van implantaten en prothesen. Eén van de maatregelen van de directie om deze problemen aan te pakken was een doorgedreven automatisatie van de logistieke processen. Dit leidde tot de gezamenlijke ontwikkeling van Juliette, een geïntegreerd softwareplatform voor het operatiekwartier en de centrale sterilisatie. Naast de evidente efficiëntieverbeteringen konden dankzij dit systeem al belangrijke kostenbesparingen worden gerealiseerd,” vertelt Koen Verbeeck, zaakvoerder van GALENUS.
 
“Naast de evidente efficiëntieverbeteringen konden dankzij dit systeem al belangrijke kostenbesparingen gerealiseerd worden.”
 
“GALENUS is op 1 januari 2012 gestart als ‘spin-off’ van het UMC Sint Pieter. Wij hebben een nauwe samenwerking voornamelijk voor de automatisatie van het operatiekwartier en de centrale sterilisatie. Hiervoor ontwikkelden we het softwareprogramma Juliette. Vanuit Juliette zijn verschillende applicaties gegroeid die ingezet kunnen worden op diverse domeinen: OK, apotheek, sterilisatie en facturatie. Met de verschillende applicaties maken we kostprijsberekeningen van de ingrepen, doen we controles, vergelijken we het materiaalverbruik van de verschillende chirurgen, analyseren we de keuze van de gebruikte materiaalsystemen, enz. Daarnaast zorgen onze programma’s voor de optimalisatie van de OK-voorraad, staan ze in voor de just-in-time bevoorrading, vermijden ze dode stock en zorgen ervoor dat er geen vervallen artikels zijn. Verder kunnen we een snellere en correctere facturatie garanderen met tracering van prothesen, implantaten en instrumenten. We leveren de apotheek het nodige cijfermateriaal voor de samenstelling van custom packs en tegelijkertijd zoeken we naar een nog betere ondersteuning van de OK-verpleging.”
 

Management tool

“Juliette is zowel een tool voor supply chain management (SCM) als een materials management information system (MMIS). Het fungeert als een beheersplatform voor het operatiekwartier: het visualiseert en stuurt de patiënt-, informatie- en materiaalstromen in en rond het operatiekwartier. Juliette aggregeert informatie uit de bestaande ziekenhuissystemen waaronder het apotheeksysteem, OK-planning, ZIS, brancardage en het medisch dossier.”
 

Marktuitbreiding

“Om het beeld compleet te maken: Galenus is ook leverancier van IT hardware voor het OK en de sterilisatie, het gaat daarbij onder meer om robuuste all-in-one touch-computers, etiketprinters, scanners, digitale weegschalen, enz. Wij leveren ook kioskoplossingen op maat, dus zowel hardware als software, die we koppelen aan de bestaande ziekenhuissystemen. We zijn er van overtuigd dat heel wat ziekenhuizen gelijkaardige besparingen kunnen realiseren met onze systemen,” besluit Koen Verbeeck.
 

Info: www.galenus.be

Tags:

Geef een reactie